Obavijesti

News

Komentari 1

Preminuo CIA-agent Tony Mendez: 'Bio sam umjetnik'

Preminuo CIA-agent Tony Mendez: 'Bio sam umjetnik'
1

Najpoznatiji po spašavanju američkih diplomata iz Irana 1980., Mendez je za sebe izjavio da se uvijek prvenstveno smatrao umjetnikom. 'A 25 godina bio sam i prilično dobar špijun' izjavio je u intervjuu

VIDEO

Bivši CIA-in agent Tony Mendez, najpoznatiji po tomu što je spasio šestero američkih diplomata iz Irana za vrijeme talačke krize 1979./1980. godine te poslužio kao nadahnuće za snimanje filma Argo, umro je u dobi od 78 godina. 

Agent, koji je u CIA-i bio zadužen većinom za operacije spašavanja dugo je bolovao od Parkinsonove bolesti. 

- Najdublja sućut obitelji Tonyja Mendeza - tvitao je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo

- Bio je iznimno nadaren obavještajni časnik. Njegovo spašavanje američkih diplomata iz Irana 1980. samo je jedna od njegovih zasluga - napisao je Pompeo, nazvavši Mendeza američkim junakom. 

I glumac Ben Affleck, redatelj filma iz 2012. u kojemu je i utjelovio Mendeza, na Twitteru ga je nazvao istinskim američkim herojem.

- Bio je iznimno dobar i skroman čovjek. Nikad nije tražio priznanja za svoja djela. Želio je samo služiti svojoj zemlji - napisao je Affleck. Argo je 2013. osvojio nagradu Oscar za najbolji film. 

Rođen 1940. godine, Mendez je tijekom svoje karijere radio s holivudskim vizažistima i kostimografima kako bi usavršio sposobnosti maskiranja i glumljenja lažnih identiteta, piše BBC.

Služio je u različitim zemljama, uglavnom u Aziji. U akciji koja ga je proslavila 1980. godine organizirao je zahtjevno spašavanje šest američkih diplomata iz Irana. Diplomati su se morali skloniti u kanadsku ambasadu u Teheranu nakon što je u neredima stradala američka ambasada. Mendez je došao do šestorice i pomogao im da se odglume ekipu kanadskih filmaša koji su u Iran došli tražiti lokacije za snimanje sci-fi filma Argo. Naravno, film Argo tada nije bio ni u planu, snimio ga je Affleck  tridesetak godina kasnije. 

Ekipa diplomata uspjela je pobjeći iranske službe sigurnosti i ukrcati se na let iz Teherana u Zürich. Nakon umirovljenja iz aktivne službe, Mendez je otvorio art studio i napisao memoare o svojim iskustvima. 

- Uvijek sam se smatrao prvenstveno umjetnikom - izjavio je u intervjuu za Washington Post. 

- A 25 godina bio sam i prilično dobar špijun - dodao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.