Obavijesti

News

Komentari 11

Bivši HDZ-ov ministar: Stožer može uvesti i policijski sat

Bivši HDZ-ov ministar: Stožer  može uvesti i policijski sat
1

'Nacionalni stožer zaista može donositi razne mjere koje idu za zaštitom zdravlja i sigurnost naših građana. I policijski sat, ako postoje uvjeti za to, ako je situacija zaista vrlo kritična', upozorava bivši HDZ-ov ministar

VIDEO

Ustavni sud u ponedjeljak  je odbacio  gotovo sve zahtjeve da se ispita ustavnost rada Nacionalnog stožera i pojedinih mjera kojima se ograničavaju ustavna prava hrvatskih građana poput slobode kretanja, a odluku Ustavnog suda u RTL Direktu komentirali su SDP-ov bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i HDZ-ov bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Na pitanje može li Stožer, ako vlast to procijeni potrebnim, uvesti policijski sat, Ostojić je poručio kako ograničavanje sloboda mora biti temeljeno na zakonu.

'Nitko nije ni očekivao drugačiju odluku. Samo se potvrdilo da je Ustavni sud parapolitičko tijelo'
'Nitko nije ni očekivao drugačiju odluku. Samo se potvrdilo da je Ustavni sud parapolitičko tijelo'

- Nije točno da bi sabor aktiviranjem članka 17 sam trebao donositi odluke. Gospodin vitez Reiner je ta osoba koja je rekla da ni laici, a ni drugi nemaju potrebe komentirati odluke Ustavnog suda, samo vjerojatno niste bili informirani o tome, a on se predstavlja kao veliki pravni stručnjak pa je dobio po repu od gospođe Benčić. Ne ulazeći u meritum Sud je apsolutno izbjegao priču i o retroaktivnosti, o razmjernosti mjera i situaciji koju mi danas imamo. Stvorili smo jedno tijelo koje uopće nije bilo potrebno, Stožer civilne zaštite. Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti je dozvoljavao ministru Berošu da može sve ovo što se danas kao mjera donosi raditi. I nikome nije jasno zašto se to dogodilo - kazao je Ostojić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bivši HDZ-ov ministar Bošnjaković smatra da Stožer i 'nema tako odriješene ruke za uvođenje mjera'. 

Zagreb: 4 zastupnika glasalo preko video linka o amandmanima na zakon o obnovi grada

- Svaka njegova odluka mora biti razmjerna cilju zbog koje je donesena. Ne može on sad nešto iz hira donijeti - kaže Bošnjaković

Ipak, napominje i kako Stožer može uvesti policijski sat, ako situacija tako zahtijeva.

- Nacionalni stožer zaista može donositi razne mjere koje idu za zaštitom zdravlja i sigurnost naših građana. I policijski sat, ako postoje uvjeti za to, ako je situacija zaista vrlo kritična - upozorava bivši HDZ-ov ministar.

Ustavni sud u tajnosti odlučivao o mjerama Stožera, nisu svi suci bili jednoglasni u odlukama
Ustavni sud u tajnosti odlučivao o mjerama Stožera, nisu svi suci bili jednoglasni u odlukama

- Mi smo imali lutanja u tome, vidjeli ste kakve su se mjere donosile, lockdown za naše građane, onda sedam milijuna turista bez ikakve kontrole primiš u zemlju. Prema tome, to nije tek tako jednostavno. Moram reći da Ustavni sud koji ne brine u ovom trenutku o zaštiti ljudskih prava naših građana nije izvršio svoju funkciju i tu je zaista napravio jedan pogrešan korak, ali moram im čestitati da su se nakon šest mjeseci ipak udostojili vratiti sa svog zasluženog odmora i donijeti odluke - nadovezao se Ostojić.

- Ali znate, ta ustavna prava nisu toliko neograničena, ona su ograničena time što morate poštivati druga ljudska prava. Onog drugog čovjeka, da on ne bude zaražen. Sve je ovo u cilju da se ne zarazi drugog - izvlači se Bošnjaković, na što mu Ostojić odgovara kako je to dobro objašnjenje, ali ono mora, kako kaže, zakonom biti određeno da se takve mjere mogu provoditi.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1