News

Komentari 73

Bivši pomoćnik ministra branitelja nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora

Bivši pomoćnik ministra branitelja nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora

Dinko Mikulić je bio na funkciji Uprave za stambeno zbrinjavanje te je trebao brinuti o zbrinjavanju vojnih invalida, i članova obitelji poginulih, nestalih i zatočenih branitelja

Bivši pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić danas je na Županijskom sudu u Zagrebu ponovno je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora jer je tijekom 2005. tražio, a kasnije i primio mito, kako bi pogodovao pri kupnji stanova za potrebe stradalnika Domovinskog rata.

Za to vrijeme Mikulić je bio na funkciji Uprave za stambeno zbrinjavanje te je trebao brinuti o zbrinjavanju vojnih invalida, i članova obitelji poginulih, nestalih i zatočenih branitelja. Od Branka Dretara, suvlasnika i člana uprave trgovačkog društva Stanoing d.o.o. iz Varaždina tražio je 50.000 eura na što su Dretar i kolega Eduard Brumen pristali.

Prema presudi, Mikulić je ponovno 2008., u dva navrata, pokušao izvući 100.000 i 200.000 eura. Iako mu je Dretar pristao dati prvu cifru, nju nikad nije isplatio. Dretar je ubrzo smijenjen s funkcije pa se Mikulić okrenuo Brumenu. Brumen ga je tada odbio.

Mikulić je 2018. već bio osuđen na istu kaznu, no Vrhovni sud je ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje. 

Prema odluci suda Mikulić mora platiti troškove financijskog i knjigovodstvenog vještačenja od 88.000 kuna, građevinsko vještačenje od 38.000 kuna i trošak postupka od 20.000 kuna.Jednako tako oduzet će mu 50.000 eura ili 362.800 kuna u protuvrijednosti te ih u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude mora uplatiti u državni proračun.

U pritvoru je bio od d 28. prosinca 2012. do 28. lipnja 2013. i to vrijeme mu se uračunava u zatvorsku kaznu. 

 


 

Najčitaniji članci