News

Komentari 15

Suđenje za Dedićevo ubojstvo: Vojni BMW, misteriozna plavuša i osumnjičeni bivši vojnik Basa

Suđenje za Dedićevo ubojstvo: Vojni BMW, misteriozna plavuša i osumnjičeni bivši vojnik Basa

UHITILI SU GA PROŠLE GODINE Tomislav Viktor Basa optužen je za likvidaciju kontroverznog bankara Ibrahima Dedića 1999. godine. Prethodna dva ročišta bila su otkazana

Tomislav Viktor Basa (51), državljanin Hrvatske, Nizozemske i Švicarske, danas bi se trebao izjasniti o krivnji za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića iz srpnja 1999. godine. Prethodna dva ročišta bila su odgođena pa suđenje Basi formalno tek treba početi.

Osim što bi trebao reći osjeća li se krivim ili ne, na prvom ročištu sudsko vijeće trebalo bi usvojiti koji će se dokazi iznositi tijekom postupka.

Sačekali Dedića, izrešetali ga Škorpionom

Optužnica ga tereti da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati zajedno s još jednim napadačem čiji identitet nije utvrđen, sačekao dolazak Ibrahima Dedića u Ivekovićevu 17 u Zagrebu gdje je ubijeni stanovao.

Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili najmanje 22 komada streljiva iz automatskog pištolja tipa Škorpion kalibra 7,65 mm te pištolja HS kalibra 9 mm.

Izrešetani Dedić pao je na samom ulazu u zgradu te ostao ležati potrbuške glave izvan ulaza dok su mu noge bile unutar ulaza. Svjedoci su čuli kako zapomaže nakon čega mu je jedan počinitelj prišao te iz neposredne blizine ispalio tri hica u potiljak.

Jedan mu je prišao i ispalio tri hica u potiljak

Svjedoci, koje je policija ispitala nakon ubojstva, ispričali su da su crni BMW serije 5 kako se s ugašenim svjetlima velikom brzinom udaljava iz Ivekovićeve ulice u smjeru Donjih Svetica. Jedan od svjedoka zapamtio je registracijsku oznaku te je javio policiji.

Tijekom očevida izuzeti su silikonski odljevci s obje šake mrtvog Ibrahima Dedića. Kako nisu nađeni tragovi barutnih čestica zaključeno je da Dedić nije izvratio vatru. U samom ulazu, kao i putem do vozila, a kasnije i u vozilu pronađeni su tragovi krvi tad nepoznate muške osobe iz čega su zaključili da je jedan od ubojica ranjen u napadu te je obilno krvario. Svi pronađeni tragovi pripadaju istoj osobi, a DNA analizom nakon uhićenja 2020. godine utvrđeno je da je riječ o Basi.

Ubojica ranjen u napadu

Što se tiče BMW-a 520I sive boje koji su ubojice koristile, on je pronađen iste večeri oko ponoći u Biankinijevoj ulici u Zagrebu. Pronašao ga je policajac, koji je putem veze čuo da se za vozilom traga. S njega su bile skinute registarske oznake, sva prozorska stakla bila su otvorena, a u kontakt bravi bio je ruski ključ. Na suvozačevom mjestu kao i na sjedalu iza vozača vidjeli su se tragovi krvi, a u vozilu se osjetio jak miris benzina. Pronašli su i vunenu crnu rukavicu s tragovima krvi.

Kako su u autu pronašli i praznu bocu Cole, koja se također osjetila na benzin, zaključili su da su ubojice htjele zapalili vozilo i uništiti tragove te pojeći, no zbog žurbe su očito odustali. Vlasnik tog vozila bio je MORH-a, a bio je 24-sata na korištenju kod načelnika stožera I. Zbornog područja OSRH. Krađa BMW-a prijavljena je vojnoj i civilnoj policiji godinu dana ranije u ožujku 1998. godine. Osim privatnih dokumenata u vozilu je bio i službeni pištolj HS, koji nikada nije pronađen.

Misteriozna plavuša

Dedićevom obdukcijom ustanovili su da je imao devet ustrijela, od kojih je osam bilo u trupu i jedan u lijevoj nadlaktici. Imao je 13 prostrijela i dva okrznuća. U trenutku smrti bio je trijezan. U vrijeme kad se Dedić u društvu atraktivne plavuše, imače kćeri njegova prijatelja, koja je stanovala u blizini, ispred zgrade su se igrala djeca, a builo je i drugih svjedoka.

Jedan od svjedoka vidio je čovjeka kako ulazi u ulaz nakon Ibrahima Dedića te čuo pucnjavu.

- Sve je trajalo vrlo kratko, par sekundi. Taj čovjek je izašao natraške, čini mi se da se držao za trbuh pa sam zaključio da je ranjen. Mislio sam da ga je ranio Dedić. Stajao je nekoliko sekundi na stepenicama udaljen oko metar od ulaznih vratiju u haustoru te se držao pogrbljeno. Čuo sam kako Dedić zapomaže i vidio da leži na podu te da mu je polovica tijela unutar ulaza, a polovica izvan. Dizao je ruku u zrak i zapomagao. Taj muškarac, koji je stajao na metar, dva krenuo je prema Dediću te mu iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu nakon čega je Dedić utihnuo - ispričao je svjedok.

Svjedok vidio muškarca plave kose

Nakon što je ispalio taj hitac, ubojica se uopće nije osvrtao već se samo lagano okrenuo te se kroz prolaz udaljio brzim hodom. Pratio je kuda će otići te vidio BMW i nazvao policiju.

Muškarca koji je pucala svjedok nije mogao opisati jer ga je vidio samo s leđa, a ubojica je pazio da ne okreće lice prema svjedocima. Zapamtio je još jednog muškarca koji je u ulaz ušao neposredno prije Dedića.

U trenutku kad je Dedić Mercedesom dolazio pre zgradu, ispred njegovog vozila cestu je prešao mlađi muškarac kratke plave kose obučen vojničkim stilom s vojničkim  gojzericama te ruksakom na leđima.

Nakon nekoliko trenutaka vidio je istog muškarca kako trči opet preko iste ceste u smjeru iz kojeg je došao.

BMW viđali i prije ubojstva

Drugi svjedok prisjetio se da je sivi BMW vidio dva dana prije ubojstva u popodnevnim satima. S prijateljima je igrao nogomet na igralištu preko puta Ivekovićeve 17. Vozilo je došlo iz pravca Leprovičke ulice preko "divljeg prolaza", koji je namijenjen za vatrogasce. Prošlo je preko igrališta na kojemu su se igrali što ih je razljutilo te su htjeli napucati loptu u vozilo.

Pretpostavlja da su u njemu bile dvije osobe jer su stakla bila zatamljena.

Policija je pronašla i razgovarala s djevojkom koja je Dedića dopratila kući. Rekla je da su se nakon telefonskog dogovora našli oko 17 ili 18 sati ispred njegove zgrade te se odvezli na Jarun gdje su šetali.

Potom su otišli u restoran na Savskoj, a zatim se Dedićevim Mercedesom dovezli pred njegovu zgradu. Nakon što je parkirao, izašli su iz vozila tre kratko stali ispred ulaza nakon čega je ona krenula prema svom stanu udaljenom 300 do 400 metara. Kad se malo udaljila čula je zvuk nalik na prasak petarde.

Nakon njegove smrti otišla u Sarajevo

Taj se zvuk ponovio nekoliko puta, no ona se nije osvrtala jer su djeca u naselju često bacala petarde pa joj to nije bilo neobično. Tek je sljedeći dan u novinama vidjela da je Dedić ubijen.

Nakon njegove smrti otišla je u Sarajevo te ju je jedno vrijeme bilo strah biti sama. Basa je u spis dostavio medicinsku dokumentaciju iz koje prizlazi da je u ratu ranjen te je zadobio ozljede glave i koljena.

U toj dokumentaciji ne spominju se nikakve ozljede ruke, a Basa na jednom dlanu ima ožiljak nepravilnog zvjezdastog oblika promjera dva centimetra. Vještakinja koja je promatrala fotografiju tog ožiljka zaključila je da je sredstvo koje je nanijelo ranu moralo biti nepravilno te da je rana mogla biti duboka i jako krvariti jer se na tom dijelu nalaze ogranci krvnih žila.

Nije mogla isključiti da bi osoba s takvom ranom nastavila pucati.

Basu na sud dovode iz istražnog zatvora u Remetincu gdje se nalazi zbog opasnosti od bijega.