Obavijesti

News

Komentari 17

Bjeloruskinja liječi Đurđevčane: 'Ovdje sam došla zbog ljubavi'

Bjeloruskinja liječi Đurđevčane: 'Ovdje sam došla zbog ljubavi'
5

Đurđevac me odmah privukao svojom ljepotom i nisam dvoumila da ću tu ostati živjeti - ističe dr. Larysa, koja je ubrzo osvojila i srca svojih novih sugrađana...

VIDEO

Prije tri mjeseca Bjeloruskinja Larysa Yapparava Kovačević preuzela je ambulantu obiteljske medicine u đurđevačkom Domu zdravlja. Došla je iz daleke Bjelorusije gdje je godinama radila kao liječnica i bila je uvjerena da će zauvijek ostati u zemlji svog rođenja.

No, kako to ponekad biva u životu, upoznavanje preko zajedničke poznanice s Đurđevčaninom Danijelom Kovačevićem završilo je ljubavlju koja ju je dovela u Đurđevac, grad koji je 20-ak puta manji od Gomela, mjesta u kojemu je do tada radila punih 13 godina. Amorova strijela im je pogodila srca i jedini je lijek bio dolazak u Hrvatsku, kroz smijeh govori simpatična doktorica. 

Ostavila Hrvatsku zbog ljubavi: 'Najviše mi fali mamina sarma'
Ostavila Hrvatsku zbog ljubavi: 'Najviše mi fali mamina sarma'

Nakon šest mjeseci dopisivanja i javljanja preko Skypea, odlučila se na prvi susret s Danijelom u Hrvatskoj. Nakon dva zajednička tjedna, srca su počela kucati u istom ritmu što je bio znak da su stvoreni jedno za drugo.

- Nije me trebalo puno nagovarati da dođem živjeti u Đurđevac – priča nam Larysa Yapparava Kovačević. Ubrzo se navikla na gradić poput Đurđevca gdje joj je sve na dohvat ruke. Đurđevac me odmah privukao svojom ljepotom i nisam dvoumila da ću tu ostati živjeti - ističe dr. Larysa, koja je ubrzo osvojila i srca svojih novih sugrađana.

Doduše, postoje još male jezične prepreke, ali ih je svakim danom sve manje. Dok se mnogi Đurđevčani zamataju u višeslojnu odjeću, „novopečena“ Podravka govori kako joj temperatura od sedam ili osam stupnjeva ispod ništice ne predstavlja problem, jer su zime u Bjelorusiji puno žešće. No, nije sve od početka išlo sjajno. Po dolasku u Hrvatsku morala je nostrificirati diplomu, a to se otegnulo na godinu dana. Nakon prijevoda dokumentacija ostala je trudna i na Staru 2016. godinu rodila sina Vladislava. 

'Hrvati, dođite! Godišnja plaća je najmanje 25.000 eura bruto'
'Hrvati, dođite! Godišnja plaća je najmanje 25.000 eura bruto'

- Uoči njegovog prvog rođendana krenula sam u potragu za poslom i odlaskom dr. Pralasa u mirovinu otvorilo se radno mjesto koje sam prihvatila – pojašnjava dr. Larysa, dodajući kako joj je na putu ka zaposlenju puno pomogla ravnateljica županijskog Doma zdravlja jer bez njezine podrške puno bi teže pripremila svu potrebnu dokumentaciju.

Kada govori o struci u Bjelorusiji i Hrvatskoj, kaže kako su plaće u nas veće, ali zato je standard liječnika u zemlji njezinog rođenja veći nego ovdje. Dok smo hodali iz stana u kojemu živi tročlana obitelj, prema Domu zdravlja nekoliko ljudi su je susreli i sa svima se veselo pozdravila, što dokazuje da je „kliknula“ sa starosjediocima u gradu.

Uostalom, o tome da dobro radi svoj posao i da su je „Picoki“ uzeli pod svoje govori i broj pacijenata. U trenutku preuzimanja ,ambulante, brojka se kretala oko 1600, a sada je pacijenata o čijem zdravlju brine za 200-tinjak više. Uz rad u ambulanti ima i kućne posjete, u što smo se uvjerili, jer nas je nakon susreta ubrzo napustila uz ispriku da je ipak pacijent na prvom mjestu.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"