Obavijesti

News

Komentari 35

Bježao od Putina: Usred Kijeva ubili bivšeg ruskog zastupnika

Bježao od Putina: Usred Kijeva ubili bivšeg ruskog zastupnika
3

Nekadašnji ruski zastupnik Denis Voronenkov, izbjegao u Ukrajinu, ubijen je u četvrtak mecima u središtu Kijeva, objavila je kijevska policija na televiziji

VIDEO

Nekadašnji ruski zastupnik Denis Voronenkov, izbjegao u Ukrajinu, ubijen je u četvrtak mecima u središtu Kijeva, objavila je kijevska policija na televiziji, dok je predsjednik odmah kazao kako se radi o "terorističkom činu".

Policija je kazala kako je neidentificirani napadač propucao Voronenkova na ulazu u hotel "Premier Palace". Njegov zaštitar je također ranjen, ali je uspio pucati u napadača. Obojica su nakon obračuna prevezeni u bolnicu, javlja Daily Mail.

Njegova supruga Maria Maksakova, također bivša zastupnica, u trenutku napada nije bila s njim.

Ukrajinski glavni državni odvjetnik Yuriy Lutsenko krivi Kremlj za Voronenkovu smrt. Smatra da ga je Rusija htjela kazniti jer je svjedočio pred ukrajinskim sudom protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog s vlasti proeuropskom pobunom na Majdanu u veljači 2014.

Voronenkov je u listopadu napustio Moskvu sa suprugom, opernom pjevačicom, rekavši da mu je dosta shizofrene ruske vlasti. Odrekao se ruskog državljanstva i dobio je ukrajinsku putovnicu.

Zemlju je napustio jer je strahovao da će ga ubiti tajni agenti ruskog predsjednika Vladimira Putina, prema čijoj politici je bio izrazito kritičan.

Nakon što je prebjegao u Ukrajinu, počeo ga je tražiti ruski istražni odbor, optužujući ga za "prijevaru" zbog djela počinjena početkom 2010.-ih.

Njegovo ime jedno je od brojnih koja su osvanula u aferi "Panama Papers". Naime, bio je dioničar tvrtke sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima.

Ove je veljače u intervjuu Radiju slobodna Europa kazao kako se boji za svoju sigurnost i sigurnost svoje obitelji. U tom je intervjuu rekao da ga ne zanima politika u Ukrajini i da jedino želi odgajati svog sina.

"Moramo biti oprezni. Diramo bolnu točku u Kremlju s našim izjavama", rekao je. U svojim istupima uspoređivao je stanje u Rusiji s nacističkom Njemačkom, a aneksiju Krima nazivao je  nezakonitom i pogreškom.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.