Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

Blagoslivlja kamen temeljac, a bio je na listi zlostavljača...

Don Ivana Turića čelnici katoličke crkve u Teksasu bili su stavili na popis među 300 svećenika osumnjičenih za zlostavljanje djece. Ovog vikenda je blagoslovio kamen temeljac za Mercedes u Imotskom

Imotski: Don Ivan Turi? položio kamen temeljac   za budu?i spomenik Mercedesu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
41 komentara

- Logično je da sam ja, eto, blagoslovio mjesto budućeg spomenika Mercedesu u Imotskom kad sam vicepredsjednik kluba, rekao nam je na telefon don Ivan Turić (79). Sa zdravljem nije najbolje, ali kaže da mu pomažu dijalize.

- Baš sam se danas vratio s dijalize iako mi nije bio dan za to. Sad se bolje osjećam - dodao je umirovljeni svećenik kojeg su početkom godine čelnici katoličke crkve u Teksasu stavili na popis među 300 svećenika osumnjičenih za zlostavljanje djece. Tada nam je rekao kako nije ni znao za taj popis:

- Ja nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, no danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis, rekao nam je u veljači mirnim glasom umirovljeni don Turić.

Do 2016. don Ivan Turić vodio je Župu Biokovsku. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u kolovozu te godine ga je umirovio. 

Od ranije je poznat javnosti po služenju mise za kontroverznog fra Šimu Nimca. Tako je 2012. u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u općini Zagvozd služio misu za franjevca Šimu Nimca, koji je tad punio novinske stupce zbog prodaje atraktivnog zemljišta u Baškom polju i zadržavanja novca te zbog veze s djelatnicom banke. Tad je, između ostalog, u propovijedi rekao:

“Sjećam se svoga službovanja u dalekoj Južnoj Americi. Na jednom svećeničkom skupu, na svetoj misi, došlo je dvadesetak svećenika. A o njima se i pisalo, čulo i govorilo o njihovim neprimjernim radnjama. Došli su među nas zatražiti milost, oprost. Pa hajde, nemojte tim ljudima oprostiti... Tko je od nas bez grijeha, neka se javi, da ga vidimo. I ja dok ispovijedam, zavapim Bogu da mi oprosti jer sam grešnik”. Poznat je po nadimku Padre de la rosa (otac s ružom).

A zbog čega ga tako zovu pojašnjava: “Obično kad slavim misu, nosim crvenu ružu da njome okitim Isusa Krista. Kad posvetim hostiju, darujem ružu Isusu. Odatle i taj nadimak.”

Inače, u don Turić je u Oldtimer klubu Imotski pet godina dopredsjednik, koliko klub i postoji. Svake godine imaju mješovitu izložbu, a do sada su imali dvije posebno za Mercedese. I ovog vikenda se u Imotskom moglo vidjeti desetak Mercedesa u vlasništvu don Turića, a kako planiraju oboriti Guinnessov rekord s oldtimer Mercedesima na jednom mjestu, njegovi će se auti naći među 2000 njih kada odrede datum. Toliko i treba za rušenje rekorda.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message