Obavijesti

News

Komentari 41

Blagoslivlja kamen temeljac, a bio je na listi zlostavljača...

Blagoslivlja kamen temeljac, a bio je na listi zlostavljača...
1

Don Ivana Turića čelnici katoličke crkve u Teksasu bili su stavili na popis među 300 svećenika osumnjičenih za zlostavljanje djece. Ovog vikenda je blagoslovio kamen temeljac za Mercedes u Imotskom

VIDEO

- Logično je da sam ja, eto, blagoslovio mjesto budućeg spomenika Mercedesu u Imotskom kad sam vicepredsjednik kluba, rekao nam je na telefon don Ivan Turić (79). Sa zdravljem nije najbolje, ali kaže da mu pomažu dijalize.

- Baš sam se danas vratio s dijalize iako mi nije bio dan za to. Sad se bolje osjećam - dodao je umirovljeni svećenik kojeg su početkom godine čelnici katoličke crkve u Teksasu stavili na popis među 300 svećenika osumnjičenih za zlostavljanje djece. Tada nam je rekao kako nije ni znao za taj popis:

- Ja nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, no danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis, rekao nam je u veljači mirnim glasom umirovljeni don Turić.

Do 2016. don Ivan Turić vodio je Župu Biokovsku. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u kolovozu te godine ga je umirovio. 

Od ranije je poznat javnosti po služenju mise za kontroverznog fra Šimu Nimca. Tako je 2012. u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u općini Zagvozd služio misu za franjevca Šimu Nimca, koji je tad punio novinske stupce zbog prodaje atraktivnog zemljišta u Baškom polju i zadržavanja novca te zbog veze s djelatnicom banke. Tad je, između ostalog, u propovijedi rekao:

“Sjećam se svoga službovanja u dalekoj Južnoj Americi. Na jednom svećeničkom skupu, na svetoj misi, došlo je dvadesetak svećenika. A o njima se i pisalo, čulo i govorilo o njihovim neprimjernim radnjama. Došli su među nas zatražiti milost, oprost. Pa hajde, nemojte tim ljudima oprostiti... Tko je od nas bez grijeha, neka se javi, da ga vidimo. I ja dok ispovijedam, zavapim Bogu da mi oprosti jer sam grešnik”. Poznat je po nadimku Padre de la rosa (otac s ružom).

A zbog čega ga tako zovu pojašnjava: “Obično kad slavim misu, nosim crvenu ružu da njome okitim Isusa Krista. Kad posvetim hostiju, darujem ružu Isusu. Odatle i taj nadimak.”

Inače, u don Turić je u Oldtimer klubu Imotski pet godina dopredsjednik, koliko klub i postoji. Svake godine imaju mješovitu izložbu, a do sada su imali dvije posebno za Mercedese. I ovog vikenda se u Imotskom moglo vidjeti desetak Mercedesa u vlasništvu don Turića, a kako planiraju oboriti Guinnessov rekord s oldtimer Mercedesima na jednom mjestu, njegovi će se auti naći među 2000 njih kada odrede datum. Toliko i treba za rušenje rekorda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.