Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
39 komentara

Blamaža: Treći put u 5 godina odgodili su državnu maturu

KOMPROMITIRAN SADRŽAJ: Učenicima Obrtničko-tehničke škole u Splitu, umjesto eseja, iz hrvatskog jezika podijeljen je test. Zbog toga će državnu maturu pisati drugi dan

Foto: Borna Filic/PIXSELL

U jednoj je splitskoj školi kompromitiran sadržaj ispita iz Hrvatskoga jezika - Test na A (višoj) i B (osnovnoj) razini. Umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika - Esej, na obje razine učenicima je podijeljen ispitni materijal iz Hrvatskoga jezika - Test, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.  

Kako je objavljeno u popodnevnim satima, Nacionalni centar donio je odluku o odgodi ispita iz Hrvatskog jezika - Test na A (višoj) i B (osnovnoj) razini u cijeloj zemlji. 

- Ovo se dogodilo zbog nepažnje nastavnika koji su provodili ispit. Ne razumijem kako su mogli dati pogrešan ispit - rekla nam je  glasnogovornica Nacionalnog centra za vrednovanje znanja Ana Franić Božić. 

Maturanti bi poslijepodne trebali biti obaviješteni o novim datumima polaganja. 

Kako je za portal srednja.hr potvrdio ravnatelj te škole Renato Žuvela, riječ je o Obrtničko-tehničkoj školi u Splitu, a kako je došlo do ove pogreške zasad nije jasno. I tako se već treću godinu događa ista priča - ponavljanje mature zbog pogreške u provedbi ispita.

Godine 2013. također je odgođen ispit iz hrvatskog jezika jer su koordinatori državne mature u školama u Đakovu, Senju i Splitu, umjesto eseja, podijelili ispite iz hrvatskog jezika, čime su otkrili pitanja. Koordinatori koji su priznali pogrešku tad su smijenjeni.
Slična situacija se dogodila i 2015. godine. Tad su ukradeni primjerci eseja iz hrvatskog jezika za obje razine u jednoj pulskoj školi. Ispostavilo se da ispiti nisu bili čuvani prema proceduri.

- ‘Ajde, barem niste saznali pet sati prije kao moja generacija - sarkastično je ovogodišnjim maturantima poručila nekadašnja srednjoškolka na Facebook stranici portala srednja.hr.

Drugi su komentirali “kako netko može biti tako nesposoban”. 

- Važno je naglasiti da se ovakvi propusti događaju gotovo svake godine te se time dovodi u pitanje njihova stručnost da i dalje nastave obavljati ovaj posao. NCVVO je nepažnjom ugrozio proces polaganja i provedbe državne mature - objavila je u priopćenju Europska mladež. 

Hoće li biti sankcija i koliko dugo će se prebacivati loptica odgovornosti za ovu blamažu, tek treba vidjeti.

Polaganje mature odgođeno zbog požara kraj Makarske

Točan datum provedbe ispita iz Hrvatskoga jezika – Test (A i B razina) bit će objavljen na mrežnoj stranici Centra, MZO-a i stranici postani student, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Nešto ranije objavljeno je kako se zbog opasnosti i problema s velikim požarom odgađa i matura oko makarskog područja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message