Obavijesti

News

Komentari 265

Totalna eskalacija: Amerikanci prijete intervencijom, Izrael zasut raketama iz Libanona!

Totalna eskalacija: Amerikanci prijete intervencijom, Izrael zasut raketama iz Libanona!

Pratite najnovije informacije vezane uz rat Izraela i Hamasa...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.30

Razlika između prekida vatre i humanitarne stanke

Nekoliko zemalja, kao i Ujedinjeni narodi, pozvali su na prekid vatre u sukobu Izraela i Hamasa u Gazi.

No zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanadu i EU, prestale su pozivati na prekid vatre, rekavši da bi to pogodovalo Hamasu, koji su SAD i nekoliko zapadnih vlada proglasili terorističkom organizacijom.

SAD je ovaj tjedan ponovno odbacio pozive na prekid vatre - umjesto toga pozvao je na stanku. Ali koja je razlika?

U usporedbi s formalnim prekidom vatre, humanitarne pauze obično traju kratko vrijeme, ponekad samo nekoliko sati, piše BBC.

Obično se provode isključivo s ciljem pružanja humanitarne potpore, za razliku od postizanja dugoročnih političkih rješenja, prema UN-u.

Primirja su, s druge strane, namijenjena da budu dugoročna i često im je cilj omogućiti stranama da se uključe u dijalog, uključujući mogućnost postizanja trajnog političkog rješenja, kaže UN.

20.10

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da Gaza postaje groblje za djecu.

Zaštita civila mora biti najvažnija u sukobu između Izraela i palestinskih militanata Hamasa, rekao je glavni tajnik UN-a. Upozorio je da je u Gazi ubijeno stotine dječaka i djevojčica svakog dana te da to područje postaje groblje za djecu. Pozvao je na trenutni humanitarni prekid vatre. Istaknuo je da dolazi do kršenja jasnih međunarodnih humanitarnih zakona. - Kopnene operacije Izraelskih obrambenih snaga i neprestano bombardiranje ciljaju civile, bolnice, izbjegličke kampove, džamije, crkve i ustanove UN-a - uključujući skloništa. Nitko nije siguran. Hamas i drugi militanti koriste civile kao ljudske štitove i nastavljaju neselektivno ispaljivati rakete prema Izraelu - rekao je - rekao je Guterres. 

20.00

Netanyahu: 'Ako padne Bliski istok, Europa je sljedeća'

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je pred 80 stranih veleposlanika u Tel Avivu da je njegova zemlja uključena u globalnu bitku protiv 'osovine terora' koju vodi Iran. Upozorio je da će, ako Bliski istok padne, Europa biti sljedeća. 'Nema zamjene za pobjedu. Pobijedit ćemo Hamas. Razmontirati ćemo Hamas - dodao je.

19.00

Tvrtka izraelskog biznismena u Mostaru dobila lažne prijetnje bombom: 'Sve ću dići u zrak!'

Kompaniji Aluminij iz Mostara čiji su pogoni u najmu izraelske kompanije MT Abraham stigla je u ponedjeljak popodne prijetnja bombaškim napadom nakon čega je policija napravila pregled i utvrdila kako se radilo o lažnoj dojavi.  

Prema izjavi glasnogovornika MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevita Marića nešto prije 17 sati u Aluminiju su primili telefonski poziv u kojemu je nepoznata osoba zaprijetila da će ‘sve dići u zrak’. Nakon toga su pripadnici specijalne policije kao i djelatnici zaduženi za protudiverzijsku zaštitu provjerili objekte u Aluminiju i utvrdili kako nema podmetnute eksplozivne naprave. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

18.20

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) priopćilo je da njegova vozila hitne pomoći ometaju zatvorene ceste oko bolnice al-Quds u gradu Gazi.

Komentari 265