Obavijesti

News

Komentari 10

Blinken: NATO ne traži sukob, ali je spreman braniti saveznike

Blinken: NATO ne traži sukob, ali je spreman braniti saveznike

Ako sukob dođe da nas, mi smo spremni za njega i spremni smo braniti svaki pedalj teritorija država članica NATO-a, rekao je

NATO je obrambeni savez, koji ne traži sukob s Rusijom, ali ako do njega dođe spreman je braniti svaki pedalj svoga teritorija, izjavio je u petak američki državni tajnik Antony Blinken prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica Sjevernoatlantskog saveza.

“NATO je obrambeni savez, ne tražimo sukob, ali ako sukob dođe da nas, mi smo spremni za njega i spremni smo braniti svaki pedalj teritorija država članica NATO-a”, rekao je Blinken uoči izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova 30 država članica.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Na sastanku sudjeluju i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske.

Poslije podne se održava i izvanredni sastanak šefova diplomacija EU-a, kojima će se pridružiti američki državni tajnik Antony Blinken, britanska i kanadska ministrica vanjskih poslova Liz Truss i Melanie Joly, ukrajinski ministar Dmitro Kuleba i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Rusi uvode drastične kazne: Za širenje 'lažni vijesti' o oružanim snagama do 15 godina zatvora
Rusi uvode drastične kazne: Za širenje 'lažni vijesti' o oružanim snagama do 15 godina zatvora

Sudjelovanje ministrice Truss prvo je sudjelovanje nekog britanskog dužnosnika na sastanku EU-a nakon brexita.

Blinken će nakon sastanaka u Bruxellesu ostati u Europi do 8. ožujka i sljedećih dana posjetit će Poljsku, Moldaviju, Litvu, Latviju i Estoniju.

Glavni tajnik Stoltenberg je rekao da napadi na nuklearnu elektranu u Ukrajini pokazuju “bezobzirnost rata i važnost da što prije završi kao i važnost da Rusija povuče svoje trupe i uključi se u dobroj vjeri u diplomatske napore”.

Stoltenberg je dodao da “NATO nije strana u sukobu, ali da smatra potrebnim istaknuti, kako bi se izbjegli nesporazumi, privrženost NATO-a obrani i zaštiti saveznika”.

VIDEO Rusi objavili snimke potpuno uništenog Antonova
VIDEO Rusi objavili snimke potpuno uništenog Antonova

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je “sigurnost Europe u opasnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu”.

“Vidimo tragične gubitke života, patnju i razaranje. Izražavamo poštovanje prema hrabrosti i žrtvi ukrajinskih vojnika i civila koji pružaju otpor. Hrvatski narod i političko vodstvo ujedinjeni su u potpori Ukrajini”, rekao je Grlić Radman, koji je također pozvao Rusiju da prestane s invazijom, povuče se iz Ukrajine i okrene dijalogu.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Bearbock izjavila je prije polaska za Bruxelles da ruski predsjednik Vladimir Putin vodi svoju zemlju u propast.

Poručila mu je da može očekivati “trgovinsku i globalnu izolaciju Rusije ako nastavi tim putem”.

Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj: 'Ovo je zločin protiv čovječanstva, gađaju što stignu'
Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj: 'Ovo je zločin protiv čovječanstva, gađaju što stignu'

Rekla je da Putinov krajnji cilj nije da kontrolira cijelu Ukrajinu, nego da je to “njegova perfidna igra, dok je za ukrajinski narod to je borba za golo preživljavanje”.