News

Komentari 6

Blinken o nasilju u Izraelu: Dan i noć radimo da se sukob okonča

Blinken o nasilju u Izraelu: Dan i noć radimo da se sukob okonča

Borbe su u ponedjeljak ušle u drugi tjedan kada je Izrael nastavio s bombardiranjem ciljeva u Gazi, a palestinski militanti ispaljivali rakete na izraelske gradove

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak sve strane u izraelsko-palestinskom sukobu da zaštite civile i dodao da SAD intenzivno radi na okončanju nasilja.

- Radimo dan i noć kroz diplomatske kanale da se sukob okonča - izjavio je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare s danskom ministricom vanjskih poslova u Kopenhagenu.

Borbe su u ponedjeljak ušle u drugi tjedan kada je Izrael nastavio s bombardiranjem ciljeva u Gazi, a palestinski militanti ispaljivali rakete na izraelske gradove.

Bolnički izvori u Gazi kažu da je poginulo 198 ljudi, uključujući 58 djece i 34 žene. Po izraelskim vlastima, u Izraelu je smrtno stradalo desetero ljudi, među njima dvoje djece.

Blinken je rekao da Izrael ima pravo na samoobranu, ali da ga uznemiruju vijesti da su riziku izloženi novinari i medicinsko osoblje, osobito nakon što je Izrael u subotu uništio zgradu u Gazi u kojoj su bili uredi američke novinske agencije Associated Press i drugih medija.

SAD je zatražio od Izraela pojašnjenja u vezi tog napada, rekao je Blinken.

Najčitaniji članci