Obavijesti

News

Komentari 1

Blinken o Rusiji: Želimo stabilan odnos, ali ako nas nastave napadati, odgovorit ćemo

Blinken o Rusiji: Želimo stabilan odnos, ali ako nas nastave napadati, odgovorit ćemo

'Nastavi li nas Rusija napadati, miješati u naše izbore ili provoditi agresiju prema Navaljnome, onda ćemo odgovoriti'. Blinken je na jednotjednoj turneji, u sklopu koje je posjetio Berlin, Pariz, Rim i Bari

Sjedinjene Države nadaju se stabilnim i profitabilnim odnosima s Rusijom no ako ona nastavi "napadati", tada će Washington odgovoriti, kazao je u intervjuu za rimski dnevni list La Repubblica američki državni tajnik Anthony Blinken.

- Nastavi li nas Rusija napadati, ili djelovati protiv nas kroz napade kao što su SolarWind, miješati u naše izbore ili provoditi agresiju prema Navaljnome, onda ćemo odgovoriti.

Blinken se referirao na kibernetičke napade na američke tvrtke te na ulogu zatočenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Kina je "najkompliciranija" kada je riječ o odnosima, ustvrdio je američki državni tajnik, no dodao je da SAD neće tražiti niti jednu naciju da bira između dvije zemlje.

- Ipak, istina je da smo u odnosima s Kinom - bilo kao oponentom, rivalom ili partneron - puno učinkovitiji ako djelujemo zajedno.

Blinken je na jednotjednoj turneji, u sklopu koje je posjetio Berlin, Pariz, Rim i Bari.

U ponedjeljak je u Rimu prisustvovao sastanku globalne koalicije od 80 država koji se bori protiv takozvane Islamske države, koja pokušava steći nova uporišta u Africi. Američki državni tajnik sastao se u Vatikanu i s papom Franjom.