Obavijesti

News

Komentari 165

Blistava hrvatska akcija Oluja je bila kruna borbe za slobodu

Danas, zahvaljujući pobjedi u "Oluji" i Domovinskom ratu, RH pripada slobodnom i naprednom svijetu, stojeći pred novim izazovima koje pred nas stavlja razvoj...

VIDEO

Ove godine slaveći 16. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja" slavimo Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti, dan kojim slavimo pobjedu u legitimnoj i pravednoj obrani Domovine. Obljetnica "Oluje" je prilika da se sa zahvalnošću sjetimo ponajprije svih poginulih, ranjenih, nestalih, svih koji su bili spremni dati svoj život za slobodu i demokraciju. Uz Hrvatsku vojsku i policiju, državno vodstvo i časnike, zahvalnost dugujemo i tisućama civila koji su svojom žrtvom, predanim radom, kreativnošću, potporom oružanim snagama i odanošću Domovini doprinijeli pobjedi.

Ovu pobjedu slavimo ponosno i dostojanstveno. Žaleći sve žrtve, osuđujući svaki zločin. "Oluju" obilježavamo kao pobjedonosni završetak nesnošljive i nepravedne okupacije Hrvatske, koju su već u kolovozu 1990. započele planski provoditi srpske paravojne formacije, podržavali dijelovi tadašnje JNA,  koja se u ljeto 1991. pretvorila u otvorenu agresiju.

"Oluju" ne slavimo zato da bismo slavili rat, nego da bismo proslavili mir i slobodu koje je donijela pobjeda. Sloboda je najvažniji izvor i temelj naše državne samostalnosti, demokracije i domoljublja. "Oluja" je na svoj način bila kruna borbe za slobodu i konačni završetak procesa osamostaljenja Republike Hrvatske, čiju smo dvadesetu obljetnicu nedavno svečano proslavili.

Nakon niza uspješnih oslobodilačkih akcija i operacija, već od "Otkosa" 1991. do "Bljeska" 1995., te neuspješnih pregovora o mirnoj reintegraciji okupiranih područja, započela je u zoru 4. kolovoza 1995. odlučna vojno-redarstvena operacija "Oluja", vojnički izvrsno izvedena. U svojoj suštini blistava hrvatska vojna akcija ne smije biti dovedena u pitanje, zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti. Zločin je zločin, treba ga kazniti. Žrtva je žrtva, bez obzira tko je zločinac a tko žrtva, s njom treba suosjećati. S tugom i pijetetom sjećamo se svake nevine žrtve.

Najčvršći temelj pobjede u Domovinskom ratu bilo je jedinstvo građana Hrvatske, hrvatskoga naroda u zajedništvu sa svim !RIJEČ! pripadnicima naših nacionalnih manjina, među kojima i brojnih hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji su aktivno sudjelovali u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske, svoje domovine.

Danas, zahvaljujući pobjedi u "Oluji" i cijelom Domovinskom ratu, Hrvatska pripada slobodnom i naprednom svijetu, stojeći pred novim izazovima koje pred nas stavlja suvremeni razvoj i potreba naše međunarodne afirmacije. S iskustvom oslobodilačkog rata i obnove, kao članica Ujedinjenih naroda i Sjevernoatlantskog saveza te buduća članica Europske unije, Hrvatska danas odgovorno sudjeluje u međunarodnim misijama i aktivnostima usmjerenima uspostavi mira i stabilnosti u nizu zemalja.

"Oluja" nije značila samo oslobođenje Knina i povratak do tada okupiranih područja u krilo Domovine. Značila je ponajprije postavljanje temelja za izgradnju Hrvatske kakvu oduvijek želimo, zemlje slobode, pravde i blagostanja. To jesu ideali koji se nikada potpuno ne ostvaruje, ali koji uvijek potiču na predan rad,  na više i bolje. Sigurno, u ratnim ćemo događajima prepoznati puno nepravde i zla. Bilo je zločina, nepoštivanja ljudskih prava, pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva.  Ali, ponos, pravda, domoljublje i želja za modernom i uspješnom hrvatskom prevladavajuće su poruke naše nedavne prošlosti, poruke koje će nadvladati zlo koje nam je u baštinu ostavio rat.

Zasigurno, od onih koji su proveli pobjedonosnu akciju "Oluja" možemo i moramo baštiniti, optimizam, samopouzdanje, spremnost na žrtvu i vjeru u budućnost, odlučnost da sutra imamo bolju Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.