News

Komentari 9

Blizu vas je odbačeni otpad? Odsad to jednostavno prijavite

Blizu vas je odbačeni otpad? Odsad to jednostavno prijavite

Potrebno je odabrati županiju, grad ili općinu, opisati vrstu otpada i lokaciju divljeg deponija, i to će odmah vidjeti komunalni redari i druge institucije te moći reagirati i zbrinuti ga

S prvim danom 2020. godine u punoj je produkcijskoj funkcionalnosti sustav Evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO) kojeg je izradilo i vodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Podatke vidljive u sustavu unijeli su i potvrdili komunalni redari, ali lokacije odbačenog otpada mogu prijaviti i građani, i to anonimno.

Potrebno je odabrati županiju, grad ili općinu, opisati vrstu otpada i lokaciju divljeg deponija. Sustav omogućuje pregled podatak inspektorima zaštite okoliša, djelatnicima u županijama, ministarstvima i drugim nadželnim tijelima.

Što je nepropisno odbačen otpad?

Takvim se otpadom smatra otpad koji je odbačen u okoliš na lokacijama koje nisu predviđene za to poput glomaznog otpada na javnoj površini, u okolišu, opasnog i građevinskog otpada ostavljenog na javnim površinama, ali i svaki otpad odbačen pored spremnika odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila.

Odgovore na česta možete pronaći na stranicama sustava ELOO, a nepropisno odbačen otpad možete prijaviti OVDJE.

Najčitaniji članci