Obavijesti

News

Komentari 48

Sud u Velikoj Gorici: Štrajk na Plesu se privremeno prekida

Sud u Velikoj Gorici: Štrajk na Plesu se privremeno prekida
21

Radnici Zračne luke Zagreb ušli su u drugi dan štrajka. Zračna luka je u blokadi od četvrtka. Županijski sud u Velikoj Gorici odlučio je da se štrajk treba prekinuti

VIDEO

Županijski sud u Velikoj Gorici donio je privremenu mjeru i odredio da se štrajk prekida. Započete su pripreme za normalnu uspostavu prometa. Svim aviokompanijama ispričavamo se za pretrpljenu štetu, rekao je u petak poslijepodne direktor Zračne luke Zagreb Miroslav Drljača

Nastavio je da će se zračna luka otvoriti već oko 15 sati, ali da o aviokompanijama ovisi hoće li letove koji su preusmjereni u druge gradove vratiti na Pleso. S obzirom na to da su već organizirale alternativne letove iz drugih luka vrlo je vjerojatno da će tako ostati do daljnjeg. Drljača kaže da će se promet normalizirati već od ponoći u noći na subotu jer je ionako bio plan da štrajk tada prestane.

Sindikati prihvatili odluku suda

Sindikati su odlučili da će prihvatiti odluku suda koji je štrajk privremeno prekinuo kako se ne bi radila daljnja golema šteta kompaniji. Predsjednik koordinacije sindikata Ante Dujić komentirao je da sud danas nije mogao donijeti odluku o zakonitosti štrajka zbog velike kompleksnosti slučaja.  

Potvrdio je da je tijekom jutra bilo pokušaja da se sindikati i Uprava nađu i osnuju radno tijelo koje će naći rješenje za probleme štrajkaša, ali da se predsjednik Uprave ubrzo predomislio.  

'Ne tražimo beneficije, već ljudska i moralna prava'

Zračna luka Zagreb u petak je bila blokirana jer su  radnici nastavili štrajkati. I dalje traže od Uprave i resornog Ministarstva prometa da se radnicima zajamči da će zadržati sva dosadašnja stečena prava, ugovore o radu i Kolektivni ugovor. 

- Zadnjih šest mjeseci govore da smo dobili garanciju za svoja prava kojih zapravo nema nigdje. Ako je to tako, riješimo to u pet sekundi i pozivam Vladu i Upravu da to i potpišemo - pozvao je sindikalist Mladen Mesić

Nastavio je da ne pregovaraju za beneficije i veća prava nego za ljudska i moralna prava. Dodao je da novi koncesionar nema 300 tisuća kuna za struju, vodu i zahodski papir. 

- Za papir im ne treba jer im Uprava to radi - rekao je Mesić i zaradio pljesak štrajkaša. 

Poručio je da ne treba u koncesiju srljati 'kao guske u magli'. 

Zaposlenik napisao emotivno pismo

Jedan od zaposlenika napisao je emotivno pismo u kojem kritizira ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića, koji se čudi što oni štrajkaju jer "imaju regres i božićnice". Poručio je ministru kako bi se trebao baviti time da svi radnici dobiju takva prava. 

Uz podršku mnogih sindikalnih središnjica, štrajk su solidarno poduprli iz Sindikata prometnih pilota.

Na Županijskom sudu održava se ročište na kojem je sindikalni vođa Ante Dujić. Naime, uprava je tužbu podnijela jer štrajk smatra nezakonitim. 

Putnice vrijeme krate čitajući 24sata

Sindikalni gulaš oko 13 sati pojele su Katica Grubešić (54), Marija Levranić (73) i Evica Kramec (64) sve putuju za Njemačku i od ranog jutra čekaju autobuse koji će ih prvo prevesti do Rijeke, a potom avionima German Wingsa za Njemačku.

- Svako dobro štrajkašima, navijamo za njih. Ova naša Vlada i Sabor služe samo sebi, a ne narodu. Sramota je da ljudi rade, a onda gladuju jer imaju male plaće i penzije. Meni je dobro jer je muž penziju zaradio u Njemačkoj, ali moj brat liječnik ima hrvatsku mirovinu od samo 2.500 kuna. To je sramota -  rekla je Emica Kramec koja putuje za Stuttgart na liječnički pregled. 

Katici, Mariji i Evici put za Njemačku trajat će najmanje 12 sati duže, a vrijeme si krate čitajući 24sata. Nakon što su pojele gulaš podijelile su hvarske mandarine koje je Emica ponijela sa sobom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.