Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
89 komentara

Štrajkaši su pokušali spriječiti isplovljavanje trajekta za Brač

Djelatnici štrajkaju zato što Trajektna luka Split d.d. već godinama ima najniže tarife na Jadranu. Zbog snižavanja tarifa 35 radnika bi moglo ostati bez posla

Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
89 komentara

>>>Najnovija informacija

Blokada Trajektne luke Split je nastavljena .  Radnici su blokirali trajekt Hrvat koji u 12.30 treba isploviti za Supetar, no nakon 10-ak minuta i intervencije policije brod je isplovio. Sindikat je odlučio angažirati odvjetnika kako bi se s njim konzultirao o tome smije li policija na takav način 'lomiti' blokadu.

Do 10 sati trajekti nisu vozili

Sindikat Lučkih radnika Trajektne luke Split odlučio je u srijedu ujutro blokirati ukrcaj putnika i vozila na trajekte za Stari Grad na Hvaru i Supetar na Braču.  U Lučkoj kapetaniji  jutros su tvrdili da će svi isploviti prema plovidbenom redu no sindikalci su bili odlučni.

- Neće se to dogoditi. Pa neka brod plovi prazan, spreman sam leći na pod. Tu smo do posljednje kapi krvi - kazao nam je djelatnik u štrajku, Jurica Jurić.

Trajekt za Stari Grad koji je trebao isploviti u 8.30 čekao je do 10 sati u carinskoj zoni. Na ukrcaj je čekalo 55 vozila od čega je bilo 45 kamiona i 3 autobusa. Na trajekt je krenulo i 18 putnika.

Nije isplovio ni trajekt za Supetar. Na ukrcaj je čekalo 50-ak vozila i 20-ak putnika.  Sindikalisti su jutros kazali da će tu biti koliko treba, a nisu isključili ni mogućnost pojačavanja akcije odnosno blokade i ostalih trajekata.

Tek oko 10 sati n akon dogovora policije i štrajkaša počeo je ukrcaj vozila na trajekt. Kako kažu u Trajektnoj luci Split trajekti će i sploviti zahvaljujući njihovoj dobroj volji , a policija je takvo rješenje sugerirala zbog velikih gužvi koje su nastale na okolnim prometnicama zbog parkiranih vozila koja su čekala na ukrcaj.

Štrajkaši će sada opet sjesti za stol kako bi razmotrili je li ovaj potez bio dovoljan ili će tijekom dana te idućih dana morati krenuti u ponovne blokade trajektnih linija.

Imaju najniže tarife

Djelatnici štrajkaju zato što Trajektna luka Split d.d. već godinama ima najniže tarife na Jadranu. Lučka uprava im je jednostrano snizila postojeći cjenik zbog čega bi tih, kako nam kažu , 35 ljudi od početka nove godine moglo ostati bez posla.

Lučka uprava najavljenom štrajku doskočila je na način da je trajekte premjestila u carinsku zonu.

- Blokirat ćemo ulaze u carinsku zonu, neće se moći ukrcati putnici i vozila. Ovo je vodeća luka s rekordnim brojem putnika i vozila tijekom sezone. Ovo nije pravi način ali nema drugoga jer već 11 godina u sporu s Lučkom upravom mi ne uspijevamo dobiti više cijene kojima bismo se izjednačili s tarifama ostalih luka na Jadranu - kazao je Duško Dadić, predsjednik sindikata Lučkih radnika Trajektne luke Split. Također  dodaju da im je tvrtka na rubu propasti.

Pred ulaz u carinsku zonu stiglo je i 20-ak zaštitara , a u okolici luke je i nekoliko policijskih kombija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message