Obavijesti

News

Komentari 1

BMW će na 2 dana oko Brexita zatvoriti tvornicu u Oxfordu

Unatoč nizu neuspjeha u britanskom parlamentu, premijer Boris Johnson je u utorak ponovio da neće tražiti novu odgodu Brexita, predviđenog za 31.listopada

Njemački proizvođač automobila BMW zatvorit će svoju britansku tvornicu u Oxfordu na dva dana oko datuma Brexita, rekao je u utorak jedan od čelnika tvornice, nagovijestivši kaos u gospodarstvu uoči tog roka. 

"Poduzeli smo prvi konkretni korak kako bi prekinuli proizvodnju vozila 31.listopada i 1. studenoga u našoj tvornici u Oxfordu", rekao je Nicolas Peter, financijski direktor BMW-a novinarima tijekom izložbe automobila u Frankfurtu.

Ta odluka je donesena zajedno s dobavljačima kako bi se "osigurala logistička sigurnost tvornice iz koje izlaze modeli marke Mini", precizirao je.

Unatoč nizu neuspjeha u britanskom parlamentu, premijer Boris Johnson je u utorak ponovio da neće tražiti novu odgodu Brexita, predviđenog za 31.listopada.

BMW se treba, kao i drugi proizvođači u Velikoj Britaniji, pripremiti na Brexit bez sporazuma.

Za svoju tvornicu u Oxfordu tvrtka ima više planova, a jedna od alternativa je ukinuti jednu proizvodnu liniju bez obzira na mogući pad proizvodnje.

U slučaju nepostizanja sporazuma, na snagu će stupiti carinska pravila WTO-a, što znači lošiju situaciju od postojeće, pa ćemo morati podići cijene na raznim tržištima, čime će se smanjiti prodaja, a time i proizvodnja, objasnio je financijski direktor.

Ostali proizvođači su već upozorili na drastične posljedice u slučaju Brexita bez sporazuma.

U srpnju je francuski proizvođač automobila PSA naveo da je spreman u slučaju takvog scenarija premjestiti britansku tvornicu Ellsmere Port u kontinentalnu Europu, rekao je šef Carlos Taveres u razgovoru za Financial Times.