Obavijesti

News

Komentari 29

Boca vina koja košta 260.000 kuna, a dolazi iz Mađarske

Boca vina koja košta 260.000 kuna, a dolazi iz Mađarske
1

Naime, za njegovu proizvodnju koristi se tek oko 200 kilograma grožđa. Svako zrno mora biti ubrano oprezno rukom. Zrna se potom puštaju da se djelomično osuše, a stručnjaci to nazivaju ‘plemenito truljenje’

VIDEO

Mnoga svjetska vina vrijede jako puno, ali jedna boca vina je, tvrde njeni tvorci, toliko posebna i kvalitetna da vrijedi nevjerojatnih 260.000 kuna.

I ne, to vino ne dolazi iz poznatih francuskih vinskih regija nego iz - Mađarske. Radi se o vinu iz mađarske vinske regije Tokaji, a zovu ga ‘Tokaji Essencia’. Ovako visoku cijenu za bocu vina opravdavaju zbog toga što je vino jako teško naparviti.

Naime, za njegovu proizvodnju koristi se tek oko 200 kilograma grožđa i to autohtone mađarske sorte Aszu. Svako zrno mora biti ubrano oprezno rukom. Zrna se potom ne stavljaju u bačvu kao kod drugih vina nego se puštaju da se djelomično osuše, a stručnjaci to nazivaju ‘plemenito truljenje’ gdje se dobivaju velike doze šećera koje se potom pušta da fermentiraju, tj. pretvaraju u alkohol, čak 10 godina. Zbog tako teške proizvodnje ovog vina, na tržištu postoji samo 18 boca. Berba za ovo vino odrađena je 2008. godine.

- To je bila jako dobra berba i ovo je vino koje može starjeti 100 godina i više. Stvorili su nešto jedinstveno, vrlo ekskluzivno. Ovo je pravo ograničeno izdanje među vinima - rekao je Tom Hudson, jedan od vodećih trgovaca vinima u svijetu.

Neće ga biti svake godine

Ovo vino neće biti dostupno iz godine u godinu na tržištu, već će ga proizvoditi onda kada to priroda dopusti tj. kada bude povoljna godina za berbu grožđa i proizvodnje vina na takav način.

To što ovo vino dolazi iz Mađarske, možda laicima nepoznate vinske zemlje, ne treba čuditi jer Mađarska je prije Prvog svjetskog rata bila prava vinska velesila. Tokaji regija je prozivodila vina koja je čak i francuski kralj Luj XVI. nazivao ‘kraljem među vinima’, a mađarska vina su godinama konzumirali i pape u Vatikanu. Međutim, dolaskom rata, uništeni su mnogi vinogradi, a tijekom komunističkog režima vinogradarstvo je palo praktičiki na nulu.

- Naporno radimo od 1990. da ovu regiju i ova vina vratimo tamo gdje pripadaju. A to je sam vrh među europskim vinima - rekao je Charlie Mount, direktor vinarije Royal Tokaji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava