Obavijesti

News

Komentari 5

Bojan Navojec: Mislio sam da mogu promijeniti svijet

Bojan Navojec: Mislio sam da mogu promijeniti svijet
1

Jedan je od najboljih filmskih i kazališnih glumaca mlađe generacije otkriva kako je od uloge pivopije dogurao do interpretacije Napoleona i oba brata u 'Razbojnicima’

VIDEO

Bojana Navojca, jednog od najboljih filmskih i kazališnih glumaca mlađe generacije, zapamtili su i oni koji nikada ne idu u kazališta ni u kina kada je prije desetak godina u megapopularnoj reklami za Karlovačko pivo zajedno s Krešimirom Mikićem i Leonom Lučevim igrao lik prosječnog hrvatskog pivopije.

Od tada se mnogo toga promijenilo u njegovu životu. Odigrao je mnoge uloge, od malih do glavnih u čak 64 filma, a nezavisnu scenu je zamijenio zagrebačkim HNK-om gdje je glumio, među ostalim, dr. Pubu Fabriczya Glembaya u “Gospodi Glembajevima” Vite Taufera i Napoleona u “Ratu i miru” Tomaža Pandura. Da njegova karijera ide nevjerojatnom brzinom govori podatak da je samo prošle godine glumio u pet igranih filmova, od “Šuti” Lukasa Nole preko “Majstora” Dalibora Matanića do “Projekcija” Zrinka Ogreste gdje se iskazao u ulozi defektologa Bojana. Tom impozantnom filmskom nizu ove je godine dodao i svoj 64. film - “Život je truba” Antonija Nuića, koji je upravo u fazi postprodukcije, a na početku kazališne sezone sjajno je interpretirao uloge oba brata u Schillerovim “Razbojnicima” - Franza i Karla Moora. Također, već naveliko radi s Ivicom Buljanom, koji prvi puta režira u HNK-u, na Krležinu “Vučjaku” u kojem igra novinara Polugana, a uz to nađe vremena i za pokoje TV snimanje. Dobitnik je nagrade Marul, a postao je i otac.

Express: Odigrali ste dvije zahtjevne i posve različite uloge u Schillerovim ‘Razbojnicima’ - braću Karla i Franza Moora. Kako ste pripremali te uloge i je li vam bilo teško prebacivati se uz jedne u drugu?

Često bi se na glumačkom putu moglo reći da glumci trče trbuhom za kruhom. U ovom slučaju nekako je kruh došao trbuhu, a tko da mu i zamjeri kada je sa sedam kora. Nekad je najviše trpio, pripremajući dvije uloge u dva različita kazališta, moj kućni budžet i kilometraža na biciklu s obzirom na njihovu dislociranost, a sada je najmanje trpjela kultura prometa, kultura stanovanja, a pod tim mislim na svoju perilicu za rublje, ali o tome nećemo jer prljavom vešu nije mjesto na ovim stranicama nego u kući pa bila ona i kazališna. No, iskreno, najteže je bilo ljubomornom Franzu i idealistu Karlu prihvatiti da ih igra jedan te isti glumac i ovim putem im se ispričavam, ali to zbilja nije bila moja namjera. Ta direktiva došla je s najviših instanci.

Express: U HNK-u su upravo počele pripreme za Krležina ‘Vučjaka’, u kojem glumite novinara Polugana. Kako gledate na Krležu u kontekstu današnjeg vremena, koliko je ta tema danas aktualna?

- Svako izvođenje Krleže u nas izaziva veliko zanimanje jer mi mislimo da je Krleža samo naš. Krležu ne smatram suvremenim već svevremenskim piscem i na žalost ne mogu ga svojatati kao našeg, ali na sreću mogu ga svojatati kao svjetskog pisca. A Ivicu Buljana doživljavam kao intrigantnog redatelja i vjerujem da će Vučjak pokazati neke nove očnjake. Što se tiče moje uloge, novinar Polugan je Horvatov prijatelj i donosi sve političke vijesti, no na kraju saznaje za prijateljevu nevjeru.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..