Obavijesti

News

Komentari 221

Boje se ljutih pacijenata: 'Zbog naplata ćemo trebati zaštitare'

Boje se ljutih pacijenata: 'Zbog naplata ćemo trebati  zaštitare'
1

REFORMA HITNE Šef Povjerenstva za hitnu medicinu kaže da sestre prvo treba obrazovati da bi mogle umjesto liječnika raditi trijažu pacijenata

VIDEO

Možete li zamisliti da sestra kaže nekome: “Nije vam ništa, 150 kuna molim”. Ljudi u takvim situacijama znaju biti agresivni i sestre će trebati fizičku zaštitu da same, ne daj bože, ne bi zatrebale hitnu pomoć, kaže nam jedan od uglednih hrvatskih liječnika.


Otkrio nam je i što se događalo iza zatvorenih vrata na sastanku ministra zdravlja Nakića i stotinjak sanacijskih upravitelja domova zdravlja i ravnatelja Hitne pomoći.


- Liječnici su duboko podijeljeni. Nakon sastanka su se čuli razni komentari. Uglavnom, oni koji su vezani za Primorsko-goransku županiju su zadovoljni, a Međimurci su nezadovoljni. Razlog je što smatraju da će reformom Primorsko-goranska županija bolje proći, navodno zaslugom gospođe Strenja Linić - pojašnjava naš sugovornik. Uvjeren je da će reforma proći bez obzira na podijele.

'Ne žele to raditi'


- Na žalost, događalo se i da liječnik pacijenta pošalje kući vjerujući da nije vitalno ugrožen, a da pacijent ne doživi jutro. Ne treba se dogoditi ni takva dramatična situacija. Dovoljno je da sestra pošalje čovjeka kući, a njemu se stanje zakomplicira i ode reforma - smatra liječnik koji se pita što će biti s onim pacijentima za koje se procjeni da nisu hitan slučaj pa trebaju platiti 150 kuna, kojih recimo nemaju.


- Hoće li se njih ovršavati ili što - pita se.


Kako doznajemo, trijažne sestre ne žele prihvatiti odgovornost kakva im se nameće. Nitko ne spominje da bi povećanje odgovornosti pratilo i povećanje plaća.


- Riječ je isključivo o odgovornosti na koju nisu spremne - kaže nam zdravstvena djelatnica dobro upućena u rad trijažnih sestara. Doznajemo da su predstavnici sestara već razgovarali s ministrom i iznijeli svoja stavove i ne planiraju samo tako prihvatiti veliku odgovornost. Predsjednik Povjerenstva za hitnu medicinsku pomoć Antun Bajan, s 28 godina iskustva u izvanbolničkoj hitnoj pomoći i autor Pravilnika o specijalističkom usavršavanju medicinskih sestara, ističe da je reforma nužna, ali da bi se provela, trebaju se napraviti predradnje.


- Bez specijaliziranog obrazovanja medicinskih sestara na sveučilišnoj razini svaka reforma je palijativno rješenje. Sestre unatoč Pravilniku nemaju specijalizaciju hitne medicine. Dakle prvo ih treba adekvatno obrazovati, uskladiti zakone i napraviti analizu učinkovitosti dosadašnje takozvane australske trijažne skale. Nakon toga se ide u reformu - smatra Bajan.

Nakić širi mrežu timova


Trijažna skala (određivanje vitalne ugroženosti), koju spominje, odnosi se određivanje hitnosti obrade pacijenta. Najhitniji se moraju obraditi u roku od 10 minuta, a manje hitni čekaju i dva sata. U nekim državama čeka se i do 12 sati.


Ministarstvo zdravlja pojasnilo je kako je ministar u prvom djelu sastanka predstavio prijedloge izmjena i povećanja mreže hitne medicine dok je drugi dio sastanka bio rezerviran za pitanja i prijedloge od strane sudionika. Najavio je da planira povećanje broja takozvanih timova 1 u sastavu liječnika, sestre ili tehničara i vozača, a dobit će ih Mursko Središće, Klanjec, Sveti Ivan Zelina, Ivanić Grad, Grubišno polje, Orahovica, Drenovci, Glina, Ilok, Hrvatska Kostajnica, Ozalj, Slunj, Otočac, Korenica, Benkovac, Drniš, Primošten, Trilj i Orebić.


- Na sastanku je još jednom potvrđeno kako su mjere uvođenja mogućnosti plaćanja pregleda namijenjene samo za objedinjene hitne bolničke prijeme te se odnose na pacijente koji su ‘nehitni’ - istaknuli su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci se probijaju do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci se probijaju do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...
RIJETKO SE POJAVLJUJE

Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...

Ana Maslać Plenković i hrvatski premijer imaju troje djece. Ne ističe se u političkim kampanjama i u javnosti se pojavljuje iznimno rijetko