Obavijesti

News

Komentari 55

Bolesni vuk luta Sinjem: 'Tužno je vidjeti ga, jedva hoda i pati'

Bolesni vuk luta Sinjem: 'Tužno je vidjeti ga, jedva hoda i pati'

Njegovo noćno zavijanje čuli su stanovnici Poljakove glavice. Čitatelj Ferate kaže da se vuk približio na desetak metara od njegove kuće

VIDEO

Na području Sinja luta vuk, objavio je uz snimku sinjski portal Ferata. Njegovo noćno zavijanje čuli su stanovnici Poljakove glavice. Čitatelj Ferate kaže da se vuk približio na desetak metara od njegove kuće.

- Žalosno ga je vidjeti onakvoga jer se vidi da jedva hoda i da je izgladnio. Riječ je o bolesnoj životinji koja pati - rekao je Slaven Kardoš, poznati sinjski zaljubljenik u prirodu i životinje.

Iz veterinarske stanice 'Likomed', Sinj, kažu da nemaju nikakve informacije odnosno da ih nitko nije kontaktirao u vezi vuka.

- Sve što znamo, saznali smo preko društvenih mreža. Ne znamo gdje se vuk trenutno nalazi i teško nam je ovako reći je li opasan za ljude ili ne. Znamo da je bolestan i izgladnjen pa bi trebalo izbjegavati kontakt s njim i držati distancu. Ukoliko ga netko vidi bilo bi dobro da to javi Lovačkom društvu Sinj ili komunalnom uredu grada Sinja - dodali su iz Likomeda.

Predsjednik Lovačkog društva Sinj, Ivica Maganić, kaže da ih je nekoliko mještana kontaktiralo u vezi vuka, ali da ne mogu ništa poduzeti bez službenog odobrenja.

- Vuk je zakonom zaštićena životinja i mi kao lovačko društvo ne smijemo i ne želimo ništa poduzeti na svoju ruku bez prethodnog odobrenja ministarstva - rekao je Maganić.

Kontaktirali smo i profesora Josipa Kusaka sa Veterinarskog fakulteta koji nam je objasnio da su pokreti vuka normalni, no da hoda tako jer je slab i mršav.

- Mršav je, do tog stupnja mršavosti nije došao preko noći, vidi se da tako živi već duže vrijeme. Ne vidi se da je stradao u prometu, pokreti su mu takvi jer je slab i mršav. Rep je mogao izgubiti u borbi sa psima ili drugim životinjama. Bitno je ne približavati mu se, ne dirati ga, ne hraniti ga, pustiti ga na miru, ipak je on divlja životinja, zvijer - objasnio nam je Kusak.

Upitali smo ga i je li u ovom slučaju dozvoljeno ubiti bolesnu životinju, što je predložio i Kardoš, vuka koji je zakonom zaštićena vrsta.

- Dozvoljeno je ako se životinja, poput ove, ponaša nenormalno, prilazi ljudima i naseljima. Ne postoji opasnost za ljude, no preko snimke ne mogu utvrditi ima li vuk bjesnoću, pa opasnost ipak ne smijemo isključiti.

Kusak je dodao da građani koji vide životinju trebaju prijaviti to nadležnim institucijama koje će napraviti svoj posao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.