Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Bolivijski predsjednik Morales na putu je prema 4. mandatu

Taj saveznik Kube i Venezuele, koji oštro kritizira Sjedinjene Države,  ocijenio je da bi eventualni četvrti mandat "jamčio demokratski kontinuitet i stabilnost i dostojanstvo Bolivije"

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Bolivijski predsjednik Evo Morales ne kani odustati od vlasti uz pravosuđe koje mu omogućuje četvrti mandat bez obzira na suprotan rezultat referenduma, pa bi on mogao neograničeno voditi zemlju. 

U odluci koju stručnjaci drže sumnjivom, bolivijski Ustavni sud je u utorak dao Moralesu zeleno svjetlo za zaobilaženje Ustava, koji dozvoljava samo dva uzastopna mandata.

"Pravo da se izbori za još jednu kandidaturu nadvladava ograničenja koja određuje Ustav", ocijenili su suci i pozvali se na američku Konvenciju ljudskih prava.

Evo Morales (58) je u veljači 2016. doživio neuspjeh na referendumu o promjenama Ustava koje bi mu omogućile četvrti mandat (2020-2025). Njegova stranka Pokret prema socijalizmu (MAS) od tada traži alternativna pravna rješenja za neuvažavanje tog rezultata referenduma.

U srijedu je Morales izrazio zadovoljstvo tom odlukom i potvrdio svoju kandidaturu. Taj saveznik Kube i Venezuele, koji oštro kritizira Sjedinjene Države,  ocijenio je na konferenciji za novinare da bi eventualni četvrti mandat "jamčio demokratski kontinuitet i stabilnost i dostojanstvo Bolivije". "Demokratska i kulturna revolucija se nastavlja. Do pobjede, uvijek", napisao je na Twitteru.

Morales je stupio na vlast 2006. i ponovno je izabran 2009., zatim treći puta 2014. zahvaljujući spornom tumačenju ustava. Ustavni sud je tada ocijenio da se radi o prvom ponovnom izboru na temelju novog ustava potvrđenog 2009. Odluka Ustavnog suda od utorka će omogućiti njegovo neograničeno ponovno biranje, ocijenio je analitičar Carlos Cordereo. " Ta odluka je dokaz da su bolivijski sudovi podčinjeni vlasti", zaključio je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message