Obavijesti

News

Komentari 127

Bolničaru (95) iz Auschwitza sudit će za smrt 3681 čovjeka

Bolničaru (95) iz Auschwitza sudit će za smrt 3681 čovjeka
4

Hubert Zafke već je 1948. osuđen na tri godine zatvora u Poljskoj. Nakon što je odslužio kaznu proizvodio je proizvode za poljoprivredu među kojima i Ciklon-B

VIDEO

Hubertu Zafkeu (95) bolničaru u Auschwitza, sudit će za smrt 3600 ljudi. Zafke je danas navodno dementan, no 1944. bio je svjestan svrhe kampa kao kampa za istrijebljene, kažu tužitelji. Optužuju ga da je pomogao ubiti najmanje 3681 čovjeka. U Auschwitzu je služio od 14. kolovoza 1944. do 14. rujna iste godine. 

On poriče da je imao ikakve veze s ubojstvima, a sud je odredio da je sposoban podnijeti suđenje koje će početi 29. veljače.

Sud u Neubrandenburgu je priznao da 95-godišnjak ima 'kognitivna oštećenja i da je fizički slab', zato su odredili da mu se pruža liječnička skrb i da dobiva redovite pauze tijekom suđenja, piše Telegraph.

Zafke je 1948. osuđen na tri godine zatvora jer je bio član SS-a i zbog svog sudjelovanja u Auschwitzu. Nakon odsluženja kazne vratio se u Njemačku gdje se oženio i dobio troje djece.

Prema dokumentima bolničar Zafka bio je na dužnosti kada je u Auschwitz pristigao vlak u kojem se nalazila Anne Frank sa svojom obitelji. Posao bolničara u koncentracijskom kampu nije bio da brinu o zatvorenicima, već su uglavnom postavljali kristale Ciklon-B-a u plinske komore. No, Zafkea ne optužuju ni za jedno izdvojeno ubojstvo, već zbog njegove 'uloge u nacističkom stroju za ubijanje čijem je radu pripomogao'.

Prema optužnici, Zafke se još kao tinejdžer od 13 godina pridružio Hitlerovoj mladeži, a s 19 je već bio u SS-u. Prije Auschwitza, služio je i u Dachau gdje je bio mlađi vođa odjela. Završio je agronomski fakultet i nakon rata bavio se proizvodnjom i prodajom proizvoda za poljoprivredu uključujući i Ciklon-B, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.