Obavijesti

News

Komentari 151

Kad ga sve ispitaju, SAD će za bombaša tražiti smrtnu kaznu?

Kad ga sve ispitaju, SAD će za bombaša tražiti smrtnu kaznu?
6

Policija je Džohara Carnajeva uhvatila nakon višesatne potrage, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje zašto su se on i njegov brat okrenuli protiv zemlje koja ih je prigrlila

VIDEO

Osumnjičeni za bombaške napade kojeg je policija uhvatila nakon višesatne potrage u bolnici je s teškim ozljedama, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje zašto su se on i njegov brat okrenuli protiv zemlje koja ih je bez problema prigrlila. 

Činilo se da su dvojica Čečena došla u Ameriku u potrazi za uspjehom pa nitko ne zna što se na kraju dogodilo. Pet dana Massachusetts  je živio u strahu da će se terorizam proširiti zemljom. Sve koji su poznavali dvojicu braće šokirala je činjenica da su upleteni u bombaške napade. Opisuju ih kao marljive studente, omiljene među kolegama. 

Džohara su pronašli u brodu u dvorištu jedne kuće u Watertownu. Bio je pokriven ceradom. Dužnosnici su izvijestili da će ga ispitati tim stručnjaka. Inače, njegovo uhićenje izazvalo je oduševljenje na ulicama Bostona. Ljudi su se spontano okupljali i pljeskom pozdravljali policajce koji su napuštali mjesto gdje su ga pronašli. 

'Sad trebamo odgovore - zašto je to učinio'

James Maserejian (48) koji živi u blizini tvrdi da je uhićenje samo početak potrage za odgovorima.

- Trebamo odgovore. Zašto je to učinio, koji su bili njegovi razlozi, zašto je uništio nevine živote - rekao je.

Zbog potrage Bostonci su bili anksiozni 24 sata, a otvorila su se mnoga pitanja poput onog zašto su sumnjivci postali radikalizirani iako su živjeli normalne američke živote. 

Tamerlan je bio boksački amater, a mlađi Džohar bio je popularan među kolegama. Ipak, podrijetlom su bili iz svijeta gdje je politička nestabilnost puno gora nego u njihovoj novoj domovini. Tamerlan je jednom prilikom rekao da nema nijednog američkog prijatelja jer ih ne razumije. 

Unatoč svemu, njihov susjed i profesor povijesti Larry Aaronson rekao je kako nedavne događaje nikako ne može povezati s Džoharovim karakterom. Objasnio je da je Džohar bio zahvalan jer više nije u Čečeniji, te da je bio i vjerski i politički otvoren. 

Još odlučuju hoće li tražiti smrtnu kaznu

Američka državna odvjetnica Carmen Ortiz rekla je da optužnica protiv Džohara još nije podignuta i da je u tijeku istraga, a još trebaju odlučiti i hoće li tražiti smrtnu kaznu. 

I predsjednik Barack Obama je nakon uhićenja napomenuo da postoji još mnogo pitanja na koja tek trebaju dobiti odgovore, te da obitelji stradalih te odgovore zaslužuju. 

Dva dana nakon napada, Carnajev se zabavljao na tulumu

Boston Globe donosi zanimljivu priču o uhićenom Džoharu Carnajevu, osumnjičenom za napad u Bostonu. Dok je SAD, ali i cijeli svijet bio potresen ovim zločinom i oplakivali su žrtve, Carnajev je bio potpuno opušten i zabavljao se na jednom tulumu. 

- Bio je potpuno opušten, rekla je jedna od studentica koja je također bila na zabavi, dodajući da se Džohar kretao u krugu svojih prijatelja i kolega s kojima je igrao nogomet. 

Studenti koji su poznavali Džohara u šoku su i policiji većinom daju iste izjave: 'Ne možemo vjerovati da je Džohar Carnajev kriv za taj napad, da je on bio u stanju počiniti nešto takvo!' 

Pamala Rolon, 22- godišnja studentica, rekla je za Boston Globe da su se studenti međusobno šalili kada je FBI objavio fotografije sumnjivaca. 

- Jako je nalikovao Džoharu Carnajevom, bilo nam je to smiješno da sumnjivac nalikuje našem kolegi s fakulteta jer smo znali da takvo nešto nikad Carnajev ne bi mogao napraviti - rekla je Rolon. 

Studenti su Džohara vidjeli nakon napada u okrugu kampusa, ali nije se pojavio na predavanjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...