Obavijesti

News

Komentari 273

'Borba Esih i Prgometa odlučit će u kojem će smjeru ići HDZ'

'Borba Esih  i Prgometa odlučit će u kojem će smjeru ići HDZ'
1

Glas za HDZ je glas za Bandića. Oni će ići s njim u koaliciju, kao što su i dosad s njim trgovali te mu zavijali rane kad nitko s njim nije htio, kaže jedan od članova stožera Brune Esih...

VIDEO

Glas za HDZ je glas za Milana Bandića. Oni će ići s njim u koaliciju, kao što su i dosad s njim trgovali te mu zavijali rane kad nitko s njim nije htio, kaže nam jedan od članova stožera Brune Esih.

- Glas za Esih i njezinu listu je glas za Bandića kojem je u cilju da razmrvi desnicu i ne dobije jaki HDZ koji bi ga ograničio u vladanju - kaže nam jedan HDZ-ovac.

Iz ovih izjava dva dojučer prijateljska tabora jasno je da su skinute rukavice. Kandidatura Brune Esih, koja je na listi HDZ-a ušla u Sabor, izazvala je tektonski predizborni poremećaj na desnici. Preko bitke za Zagreb počinje i bitka za utjecaj u HDZ-u, ocjenjuje politički analitičar, profesor Ivan Rimac.

HDZ je u posljednji tren odlučio ići s gradonačelničkim kandidatom Dragom Prgometom, koji će nositi i listu za Skupštinu. Onda je nakon dugo priprema uletjela u njihovo biračko tijelo klizećim startom Bruna Esih, uz potporu još HDZ-ovog Zlatka Hasanbegovića.

Pitanje politikog opstanka ili smrti

- Prgomet i Esih su ovi izbori pitanje političkog opstanka ili smrti. Očekujem žestoku bitku, a njihovi konkurenti mogu gledati kako dva neprijateljska broda idu prema njima. Ali ta dva broda su spremna zapucati i potopiti jedan drugoga - slikovit je Rimac.

Zaista, prema najavama iz oba tabora, okršaj za birače između HDZ-a i Esih će biti žestok. Šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću upravo bitka za Zagreb bit će signal može li raščistiti s desnom strujom u svojim redovima ili će dobiti udarac. U slučaju kad bi Esih ostvarila podjednak ili bolji rezultat od Prgometa, to bi otvorilo prostor za udar s desna u stranci.

- Jasno je da su Hasanbegović i Esih dio one grupe koja smatra da je Tomislav Karamarko bolja opcija za HDZ. Teško da bi se Karamarko mogao vratiti na svoje pozicije kao prije, ali svakako bi ojačao - smatra Ivan Rimac.

Prva sjednica Vlade premijera Oreskovica

U HDZ-u nisu zadovoljni kandidaturom Esih. Kao što je već poručio Branko Bačić, nije im jasno što se to promijenilo u programu HDZ-a na osnovu kojeg je ušla u Sabor u odnosu na danas. No još nema odluke da i Esih izbace iz kluba zastupnika, a Hasanbegovića iz stranke. U HDZ-u su svjesni da bi ih to samo učinilo žrtvom, ali postoji struja koja smatra da sve treba brzo presjeći.

- Dosad im se mnogo toga toleriralo, ali sad će tome doći kraj. SuperHrvatko Hasanbegović je imao 21 na početku rata, a 25 godina u Oluji. Nema ni dana u ratu, slikao se s tuđim kapama i sad će ti ljudi napadati Prgometa koji je osvjedočeno radio junačka djela. Pa nećemo im to dopustiti - kaže nam bez uvijanja sugovornik iz HDZ-a koji je uvjeren da će se priča o Bruni Esih ipak vremenom ispuhati.

Iako je potvrđeno da HDZ ipak u drugom krugu računa na koaliciju s Milanom Bandićem ako on postane gradonačelnik, u HDZ-u ipak imaju opravdanje.

- Nije svejedno s kojim ćemo zastupnikom moći kontrolirati Bandića - kažu u HDZ-u.

I Prgomet je rekao da bi takva koalicija bila transparentna te ne bi više bilo trgovanja i zapošljavanja “ispod žita” ako on preuzme uzde.

S druge strane, Esih će imati više ideologiziranu kampanju i već je napala Prgometa, ali i druge kandidate zbog neizjašnjavanja o micanju Trga maršala Tita.

- Moj stav je poznat. On nema što raditi u Zagrebu - poručila je Bruna Esih u nastupnim intervjuima.

Esih ili Prgomet?

Dovoljno je samo nakratko razgovarati s običnim hadezeovcima da vam se značajan dio “misterija Esih” razjasni. Za njih se zagrebački izbori svode samo na jednu dvojbu - Esih ili Prgomet. Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš tu su posve psihološki nebitni. To je u biti plebiscit HDZ-ove desnice protiv Prgometa, Plenkovića, Tuđmana, Sanadera i cijele tradicije struje srednjeg pravca u HDZ-u u kojoj su, od Franje Tuđmana pa do Sanadera i Kosor, “lijevi” hadezeovci - malo pojednostavljeno govoreći - sinovi partizana potiskivali sinove ustaša. Tako je bilo sve do pojave Tomislava Karamarka, koji je taj odnos izvrnuo naglavce.

Dragu Prgometa hadezeovi desničari nazivaju “mamlazom”. Oni u biti ponavljaju staru formulu sa šatora - “obadva će pasti”. No dok su prošli put mete bili dva ljevičara, Josipović i Milanović, ovoga puta na udaru su dva nedovoljno kvalitetna Hrvata s desnice - Prgomet i Plenković.

Zagreb je, naime, jedina lokalna situacija u kojoj je Plenković osobno izložen, i to zato što je upravo on izabrao Dragu Prgometa za kandidata, oktroiravši ga gradskoj organizaciji. S druge strane, kako nam kaže jedan odlično upućeni sugovornik, Zagreb je “utvrda ljevice, pa ako tu probijemo, onda možemo posvuda”.

- Nas je nazvalo barem 100 HDZ-ovaca i otvoreno su nam rekli da će nam pomoći u kampanji. Naše poruke će biti jasne za Zagreb. Želite li kontinuitet Bandića, glasajte za HDZ - kaže nam u stožeru Esih.

Zlatko Hasanbegović u odličnim je odnosima s Mostom, naročito s Božom Petrovom. S druge strane, u HDZ-u su uvjereni da je Esih saveznik Milana Bandića. No mostovcima je Milan Bandić crvena krpa...

HDZ će udariti na Esih zbog podrške U ime obitelji Željke Markić, kojoj Bandić daje štandove, prostor i milijune za internetsku stranicu.

- Bruna nema nikakav dogovor ni s Mostom ni s Bandićem. To je politička platforma koja kreće s namjerom vođenja vlastite politike - uvjerava nas sugovornik odlično obaviješten o projektu Esih.

Nejasno je i brojno stanje ove vojske. Iza Brune Esih je još sedam desničara - no pitanje je koliko će ih krenuti za njom. Počne li osipanje, Vlada bi se našla u poziciji vrlo tanke većine. Bitka za Zagreb bi mogla biti presudan boj za Hrvatsku, iako se to još ne vidi.

Karamarko preko društvenih mreža najavljuje svoj povratak u politički život.

HDZ može računati na najviše 20 posto

Sugovornik iz HDZ-a uvjerava nas da će to pokušati preko platforme Esih i Hasanbegovića te da je ta činjenica ujedinila struju Milijana Brkića s Prgometom. Zagrebački HDZ-ovci su inače bili nezadovoljni što je Plenković gurnuo iznenada Prgometa, jer u slučaju njegova uspjeha to znači da bi umjesto dvojca Brkić - Andrija Mikulić, zagrebačku organizaciju preuzeo Prgomet i Plenkovićeva struja. To je također bitka koja se vodi u pozadini ovih izbora.

- Nemojte se iznenaditi ako se Brkić i Prgomet pojave zajedno. Vaso je lojalan stranci te neće dopustiti povratak Karamarka i njegovih - tvrdi nam jedan HDZ-ovac.

HDZ u Zagrebu inače može računati na između 10 i maksimalno 20 posto glasova. Sad imaju dva kandidata, a Zagreb je, uz njih, bitka i za utjecaj Brkićeve ili Plenkovićeve struje. U anketama zasad vodi Milan Bandić za prvi krug, a u drugi bi ušla HNS-ovka Anka Mrak Taritaš. Mogućnost ulaska u drugi krug, ali slabiji, ima Sandra Švaljek. Tu je i Most koji će uzeti dio glasova s Markom Sladoljevom, ali i Ivan Pernar koji sigurno ima dio svojih birača. Pitanje je kako će se sastaviti većina u Skupštini. Bez većine u Skupštini bi bilo tko na čelu Zagreba mogao pasti već u prosincu na proračunu. Kampanja je dosad bila prilično mlaka, s isticanjem programa i blagim napadima na gradonačelnika Bandića.

S ratom HDZ-a i Esih će svakako dobiti sasvim drugačiju, ratoborniju dimenziju. Ulog za pobjedu nije samo Zagreb, nego i pravac HDZ-a.

Vreba li Tomo iz prikrajka svoju novu šansu s Esih?

Tomislav Karamarko je stvorio na sceni Zlatka Hasanbegovića, a Hasanbegović je pogurao Esih. U HDZ-u su uvjereni da s njima i Karamarko priprema teren za svoj povratak jer ne želi prihvatiti činjenicu da su njegovi politički dani odbrojani. Karamarko obilazi SAD, Britaniju i Izrael te najavljuje da ima ideje za dobrobit Hrvatske. Najavio je i osnivanje “think-thankova”, grupa koje bi stručno razmatrale i davale prijedloge za poboljšanja stanja u zemlji. Te najave i kandidaturu Esih u HDZ-u nikako ne smatraju slučajnošću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 273
VIDEO

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...
'JA SAM POBJEDNIK'

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...

LOKALNI IZBORI Kerum tvrdi da je pokraden: 'To nije viđeno ni u Zimbabveu, ni u Ugandi. Sram ih bilo, njihova predsjednika i sve njih. Ispričavam se gledateljstvu, ali njima nikako'

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"
NAKON POBJEDE NA IZBORIMA

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"

NIJE ZA NOVE IZBORE: Radimir Čačić razgovarao je s novinarom 24sata Borisom Rašetom i prokomentirao lokalne izbore, krizu u svojoj bivšoj stranci HNS-u kao i krizu Vlade
Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca
DAMIR MANDIĆ

Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca

Markantni ravnatelj karlovačke gimnazije Damir Mandić (HDZ) novi je karlovački gradonačelnik. Obiteljski čovjek, otac troje djece nekad je mislio da će svoj život posvetiti Bogu...