Obavijesti

News

Komentari 40

Borba protiv korupcije: Svaka državna lipa bit će na internetu

Borba protiv korupcije: Svaka državna lipa bit će na internetu
1

Uskoro bi se, prema nacrtu Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije, na internetskim stranicama ministarstava i državnih agencija trebali naći brojni registri

VIDEO

Ideja novog nacrta Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije kojeg je sastavilo Ministarstvo pravosuđa je da se sve što se može objaviti vezano za državnu upravu i objavi na internetu. Cilj je stvaranje društva bez korupcije, a autorica novog nacrta je načelnica Sektora za suzbijanje korupcije, Željka Burić, javlja Jutarnji list.

Uskoro bi se, prema tom nacrtu, na internetskim stranicama svih ministarstava i državnih agencija trebali naći brojni registri, od popisa državne imovine, oduzete imovine i prostornih planova hrvatskih gradova do korisnika državnih poticaja, korisnika potpora od strane državnih tvrtki i mnogih drugih područja. Iz Ministarstva pravosuđa kazali su kako je na internetu sve stalno dostupno i tijela državne uprave trebaju iskoristiti te nove tehnologije.

- Objavom raznih registara postiže se transparentnost jer se građanima omogućuje da u bilo kojem trenutku provjere podatke koje ih zanimaju - poručuju iz Ministarstva. Akcijski plan temeljen je inače na Antikorupcijskom programu iz 2008., koji je dosad revidiran tek jednom. prema najavama iz Ministarstva pravosuđa, 2014. trebala bi se donijeti nova Strategija borbe protiv korupcije, koja će imati i sasvim novu metodologiju rada.

Između osam točaka akcijskog plana za borbu protiv korupcije su oduzimanje i prodaja imovine kriminalaca, registar državne imovine, malverzacije sa zemljištima, sponzorstva sportskih klubova, evidencija svih darova, registar ugovora o JPP, popis korisnika potpora i poticaja te računi za lobiste.

Miljenić: Veća kazna za klijente, nego za prostitutke

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je na pitanje što misli o tome da se za uličnu prostituciju više ne kažnjava samo prostitutke s ulice, već i klijente, rekao kako prvenstveno treba kažnjavati klijente. Dodaje kako smatra da prostitutke treba kažnjavati u manjoj mjeri. Miljenić kaže kako je drugo pitanje treba li se država izjašnjavati prema nečemu što je teško dokazivati.

- Kaznenom zakonu predviđena je i kaznena odgovornost za klijenta u dva slučaja, kad su u pitanju djeca i kad klijent zna da je osoba koja mu pruža seksualne usluge na to natjerana teškim prilikama, silom ili ucjenom - rekao je Miljenić za Večernji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C