Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
24 komentara

Borba protiv zakona: Naši su mali anđeli iz epruvete

Ministar predlaže zakon o umjetnoj oplodnji koji smanjuje šansu ženi da začne te diskriminira izvanbračne parove. Roditelji će prosvjedovati

Jurica Galoić
Foto: Jurica Galoić
24 komentara

Da nema umjetne oplodnje i razvijene medicine, sada ne bismo imali naše anđelčiće, komentirala je prijedlog novog zakona Zvjezdana Vrbetić (30) iz Velike Gorice. U siječnju je umjetnom oplodnjom sa suprugom Damirom (31) dobila dva para jednojajčanih blizanaca, Lovru, Filipa, Emu i Lanu. Prijedlog novog Zakona o umjetnoj oplodnji jučer nije izglasan. SDP-ovci su napustili Sabor, no glasovanje je samo odgođeno. Zakon bi branio zamrzavanje zametaka, na umjetnu oplodnju bi imali pravo  bračni partneri, a dijete začeto umjetnom oplodnjom imalo bi pravo nakon 18. godine znati tko su mu biološki roditelji.    
- Nadamo se da zakon neće proći. Žene neće imati realnu šansu za začeće. Zakon im ugrožava zdravlje. Prekršio je zakon koji izjednačava bračne i izvanbračne zajednice - rekla je Karmen Rivoseki Simić iz udruge Roda. Dodaje da se ministar Milinović nije konzultirao s udrugom oko novog zakona. Članovi udruge će danas u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u znak prosvjeda puhati balone od sapunice, simbolizirajući rasplinute snove parova koji ne mogu imati djecu.
UDRUGA RODA O ZAKONU
LAŽ 1: Dovoljno je oploditi tri jajne stanice za uspješnost postupka izvantjelesne oplodnje. ISTINA: Samo kod mladih i zdravih žena s najboljom prognozom dovoljan je mali broj jajnih stanica.


LAŽ 2:
Svaka oplođena jajna stanica je savršeno zdrava i jednoga dana bi postala dijete. ISTINA: Više od pola zametaka je nezdravo, a zdravi embriji imaju 60 posto izgleda za implantaciju.
LAŽ 3: Zamrzavanje embrija ravno je ubojstvu, a prijedlog novog zakona bi štitio život embrija. ISTINA: U Hrvatskoj se na godinu rodi oko 150 djece iz smrznutih embrija. Oni, dakle, nisu mrtvi.
LAŽ 4: Ovaj zakon, osim što štiti prava djece, štiti i prava i zdravlje žena koje ne mogu začeti prirodno. ISTINA: Zakon ženu tjera na nepotrebne dodatne hormonalne terapije te vađenje jajašaca, koje je vrlo bolno.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message