News

Komentari 1

Borrell o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma: Traži se srednji put za prekid zastoja

Borrell o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma: Traži se srednji put za prekid zastoja

Razgovori su na čekanju još od ožujka, uglavnom zbog iranskog inzistiranja na tomu da Washington skine s američkog popisa terorističkih organizacija Zbor islamske revolucionarne garde

Europska unija ulaže posljednje napore u spas iranskoga nuklearnog sporazuma, nastojeći prekinuti zastoj u pregovorima, objavio je u subotu Financial Times.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za list je kazao da traži "srednji put" koji bi omogućio prekid zastoja, jer bi on mogao poništiti europske diplomatske napore koji traju već više od godinu dana.

Razgovori su na čekanju još od ožujka, uglavnom zbog iranskog inzistiranja na tomu da Washington skine s američkog popisa terorističkih organizacija Zbor islamske revolucionarne garde (IRGC), elitne sigurnosne snage Teherana.

Borrell razmatra scenarij prema kojemu bi se uklonila oznaka terorističke organizacije s IRGC-a, no ona bi se zadržala za ostale ogranke organizacije, koja ih ima nekoliko, a posjeduje i veliko poslovno carstvo, piše FT.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku rekao je i kako želi da pregovarač EU-a Enrique Mora posjeti Teheran da bi se ondje razgovaralo o tom pitanju.

Dodao je da Iran "prilično oklijeva", a diplomatski je pritisak nazvao "posljednjim pokušajem". U izvješću stoji i da je Borrell rekao kako pregovarači Iranu ne kane dati ultimatum.

Reuters je prošli tjedan izvijestio da iranski klerikalni vladari, potaknuti porastom cijena nafte, otkako je Rusija napala Ukrajinu, ne žure s oživljavanjem nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015., čija je svrha ublažiti sankcije uvedene gospodarstvu te zemlje, koje se oslanja na energiju.

Prema Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA) iz 2015., Iran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija.