Obavijesti

News

Komentari 1

Borrell: Što prije organizirati izvanredne izbore u četiri općine Kosova sa srpskom većinom

Borrell: Što prije organizirati izvanredne izbore u četiri općine Kosova sa srpskom većinom

Koncem svibnja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto posto jer su ih Srbi bojkotirali

VIDEO

U četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova treba što prije organizirati izvanredne izbore uz sudjelovanje Srba, Kosovo treba obustaviti policijske operacije u tim općinama, njihovi albanski gradonačelnici trebaju privremeno obavljati svoje dužnosti izvan općinskih zgrada, a Srbija treba osigurati povlačenje prosvjednika, izjavio je u četvrtak navečer visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell i posebni izaslanik EU-a za dijalog Kosovo Srbija Miroslav Lajčak četiri sata su u četvrtak odvojeno razgovarali sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. Borrell ih je pozvao na hitni krizni sastanak kako bi se smanjile napetosti na sjeveru Kosova koje prijeti destabilizaciji šireg područja. Nije bilo izravnog sastanka između Vučića i Kurtija. Vučić je prije dolaska u Bruxelles izjavio da će razgovarati s Borrellom, ali da ne vidi smisla u razgovoru s Kurtijem.

Viktor Orban otvoreno hvali i podupire Milorada Dodika i RS, jedva spomenuo BiH
Viktor Orban otvoreno hvali i podupire Milorada Dodika i RS, jedva spomenuo BiH

Borrell je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da je dvojici čelnika iznio jasna očekivanja: od Kosova da odmah obustavi policijske operacije u blizini općinskih zgrada na sjeveru Kosova, da četiri gradonačelnika privremeno obnašaju dužnost izvan općinskih zgrada, a od Srbije da osigura povlačenje prosvjednika.

- Nakon četiri sata sastanaka mislim da su dvojica čelnika razumjela ozbiljnost situacije, ali očigledno imaju različite pristupe i različita tumačenja uzroka i posljedica- rekao je Borrell.

 - Složili smo se oko potrebe novih izbora i razgovarali kako do njih doći. Nismo još tamo, ali znamo kako dalje- rekao je Borrell istaknuvši da su ponovni izbori u sve četiri većinski srpske općine na sjeveru Kosova, na kojima moraju sudjelovati i kosovski Srbi, srž problema i srž rješenja.

Parlament RS zakonom zabranio objavljivanje Schmidtovih odluka
Parlament RS zakonom zabranio objavljivanje Schmidtovih odluka

Govoreći o uhićenjima nekih Srba nakon prosvjeda na sjeveru Kosova, Borrell je istaknuo da za “počinitelje nasilja ne mogu ostati nekažnjeni”, ali je dodao da su “proizvoljna i neopravdana uhićenja ili zlostavljanje zatvorenika potpuno neprihvatljivi”.

 Stanje na sjeveru Kosova iznimno je napeto posljednjih nekoliko tjedana.

Koncem svibnja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

Ima preko 550 djece: U Srbiju dolazi serijski donor sperme zbog kojeg mnoge mame strepe
Ima preko 550 djece: U Srbiju dolazi serijski donor sperme zbog kojeg mnoge mame strepe

U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika.

Do najnovijeg incidenta je došlo kada su srbijanske snage uhitile trojicu kosovskih policajaca.

Srbija tvrdi da su uhićeni duboko na njezinu teritoriju, dok Priština kaže da su uhićeni 300 metara unutar kosovskog teritorija.

Borrell je rekao da trojica kosovskih policajaca moraju odmah biti oslobođeni “bez ikakvih preduvjeta”.

Stipo Mlinarić upitao Plenkovića hoćete li u Srbiji zatražiti protokole o nestalim osobama
Stipo Mlinarić upitao Plenkovića hoćete li u Srbiji zatražiti protokole o nestalim osobama

- Situacija na sjeveru se već skoro četiri tjedna nepotrebno pogoršava. Ozlijeđeni su pripadnici Kfora, novinari, građani, a svaki dan događaju se novi incidenti. To se ne može nastaviti- rekao je Borrell i pozvao obje strane da rade na smanjenju napetosti i da se vrate procesu normalizacije.

- Kada se situacija normalizira trebamo se vratiti dijalogu- rekao je Borrell istaknuvši da nedavno postignut sporazum o putu prema normalizaciji odnosa i o njegovoj provedbi strane moraju početi provoditi. .

Vučić je izjavio da ne može reći je li tijekom današnjih sastanaka došlo do napretka u nastojanjima da se smanje napetosti. Optužio je kosovsku vladu i premijera Kurtija da nisu zainteresirani za mir i za stabilnosti, da svakodnevnom provokacijama pokušavaju izazvati nerede.

Plenković putuje u Srbiju, a stručnjaci objašnjavaju zašto mora biti izuzetno oprezan
Plenković putuje u Srbiju, a stručnjaci objašnjavaju zašto mora biti izuzetno oprezan

Premijer Kurti je rekao da normalizacija odnosa treba ići kroz provedbu osnovnog sporazuma od 27. veljače i plana njegove provedbe koji je dogovoren u Ohridu u ožujku. Europska strana pod čijim se okriljem vodi dijalog i uz čije se posredovanje došlo do tih sporazuma, tvrdi da su ih obje strane prihvatile. Međutim, Vučić je to odbio potpisati i najavio da ne namjerava provesti sve njegove dijelove.

- Moj je dojam da je Srbija rekla ‘da’ osnovnom sporazumu, koji de facto znači međusobno priznanje, ali ga nije potpisala, a sada se kaje i žali što je rekla ‘da’ i nastoji opstruirati njegovu provedbu- rekao je Kurti.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero  u bolnici
VATROGASCI SPAŠAVALI LJUDE

Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero u bolnici

Do prometne nesreće došlo je u subotu iza ponoći na autocesti A4 na 72. kilometru u smjeru Zagreba. Četvero ljudi prebacili su u KBC Zagreb i KB Dubrava