Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Bošnjačke stranke Hrvatima žele birati člana Predsjedništva

U dva navrata za hrvatskog člana BiH Predsjedništva je dominantno glasovima Bošnjaka biran Željko Komšić, te su dva puta uspostavljene entitetske vlade bez sudjelovanja hrvatskih stranaka

Merkel meets state presidium of Bosnia Herzegovina
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
20 komentara

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u petak kako će bošnjačke stranke na predstojećim izborima predviđenim za listopad ove godine pokušati Hrvatima ponovno nametnuti člana Predsjedništva i izabrati izaslanike za Dom naroda kako bi mogli dominirati tim narodom.

 "Oni (bošnjačke stranke) u konačnici imaju isti interes kada je riječ o Hrvatskom narodnom saboru. Želja je ponovo birati izaslanike u domovima naroda i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To se čak i ne krije", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice predsjedništva HDZ-a BiH.

Pri tome je pojasnio kako njegova i druge hrvatske stranke članice Hrvatskog narodnog sabora  inzistiraju na provedbi presude Ustavnoga suda BiH po apelaciji Bože Ljubića o potrebi da se osigura izbor legitimnih predstavnika u vlasti, bez mogućnosti da ih biraju brojniji narodi. 

U dva navrata za hrvatskog člana BiH Predsjedništva je dominantno glasovima Bošnjaka biran čelnik Demokratske fronte Željko Komšić, te su dva puta uspostavljene entitetske vlade bez sudjelovanja hrvatskih stranaka za koje glasuje više od 90 posto toga naroda. Komšić je najavio novu kandidaturu za jesenske izbore.

Ustavni sud BiH izbrisao je odredbe Izbornog zakona koje su omogućavale da brojniji Bošnjaci nametnu Hrvatima izaslanike u Domu naroda iz županija u kojima su oni manjina. Na taj način se primjerice iz Bosansko-podrinjske županije birao jedan hrvatski izaslanik iako tamo žive 24 Hrvata po posljednjem popisu, jednako kao i u Posavskoj županiji gdje živi 36.000 Hrvata. Ustavni sud BiH je poništio odredbe da se iz svake županije bira po jedan izaslanik iz svakoga naroda jer je razlika u vrijednosti glasa bila čak 1400 puta.

Jučer je Ustavni sud BiH nakon nove apelacije Borjane Krišto da se identične odredbe izbrišu i u Ustavu Federacije odlučio donijeti odluku na jednoj od sljedećih sjednica. U međuvremenu će zatražiti mišljenje od Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) u svojstvu prijatelja suda čak i unatoč tome što je prijepornu odredbu upravo nametnuo OHR a koja je izbrisana u Izbornom zakonu.
Čović je pojasnio kako HDZ smatra da politički predstavnici triju naroda trebaju postići dogovor o izmjeni Izbornog zakona te se usprotivio da ga nametne međunarodna zajednica i njezin vodeći čovjek, visoki predstavnik Valentin Inzko.

"Ne podcjenjujemo svu pomoć izvana. Mi ćemo morati donijeti te izmjene natpolovičnim većinama u parlamentarnim procedurima. Inzko, moj prijatelj, je dobrodošao sa svojim stavom. Međutim, OHR nema što raditi u konačnom donošenju rješenja", pojasnio je Čović.

Ugledni američki časopis za vanjsku politiku Foreign policy je u svom osvrtu na stanje u BiH prije dva dana naveo da će se zemlja suočiti s još većom krizom ukoliko se ne izmijene odredbe Izbornog zakona jer neće moći provesti izbore i izabrati nove vlasti. Naveli su kako Europa niti SAD nemaju veće ambicije baviti se s ovim problemima Bosne i Hercegovine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message