News

Komentari 82

'Bošnjaković će nam pokušati podići plaće, ovisi o Plenkoviću'

'Bošnjaković će nam pokušati podići plaće, ovisi o Plenkoviću'

U SPPH-u kažu da su načelno zadovoljni obećanjem ministra, no dodaju da će, ukoliko razgovori o tim pitanjima ne počnu u što kraćem roku, izaći na Markov trg kao što su i najavili

Pravosudni policajci, zaposlenici i namještenici sudova i državnih odvjetništava, medicinski djelatnici u zatvorskom sustavu i drugi prosvjedovali su u ponedjeljak u 15.30 sati ispred Ministarstva pravosuđa u Vukovarskoj u Zagrebu.

- Ministar Bošnjaković nam je na sastanku izrazio žaljenje što se samo dijelu zaposlenika podigla plaća. Rekao je da će pokušati osigurati da se i drugim zaposlenicima u njegovom sustavu podigne povisi plaća, s time da ne može ništa obećati jer mora vidjeti s premijerom Plenkovićem hoće li za to biti dovoljno sredstava u proračunu za sljedeću godinu - rekao je Krešo Jelenko, dopredsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske koji su organizirali prosvjed ispred ministarstva pravosuđa. 

Zagreb: Prosvjed Sindikata pravosudne policije ispred Ministarstva pravosuđa

U SPPH-u kažu da su načelno zadovoljni obećanjem ministra, no dodaju da će, ukoliko razgovori o tim pitanjima ne počnu u što kraćem roku, izaći na Markov trg kao što su i najavili. 

- Također tražimo i da se zakon o reprezentativnosti sindikata ukine jer se ne može uvjetovati da sindikat, kako bi bio reprezentativan, treba imati par tisuća članova, kad je ukupno 1700 pravosudnih policajaca. Onda neka uvedi da za ulazak u Sabor treba prikupiti pet milijuna potpisa - zaključio je Jelenko. Na prosvjedu "Ovako više ne ide" okupilo se oko petstotinjak ljudi, a podršku im je dalo više stotina zaposlenika sudova i državnih odvjetništava. 

Zagreb: Prosvjed Sindikata pravosudne policije ispred Ministarstva pravosuđa

Podsjetimo, s 1. rujnom 5000 zaposlenika dobilo je povećanje od devet posto, a 2500 do 3000 ljudi nije. Među njima su vozači, čistačice, domari, informatičari, upisničari, računovođe i drugi zaposlenici i namještenici u sustavu pravosuđa.Traže i da pravosudni policajci kad ispune uvjete za mirovinu ne moraju ovisiti o hiru ministra hoće li im dopustiti da odu u mirovinu ili ne.

Najčitaniji članci