Obavijesti

News

Komentari 17

Bošnjaković (HDZ): U novom mandatu ubrzat ćemo sudske postupke digitalizacijom

Bošnjaković (HDZ): U novom mandatu ubrzat ćemo sudske postupke digitalizacijom
3

Ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, poručio je u utorak kako je najveći problem pravosuđa i dalje sporost. Ali daljnjom digitalizacijom, koju su sada uveli na neke sudove, sudske postupke će ubrzati

VIDEO

U ovom mandatu smo išli s jednim ciljem, a to je brže, bolje i modernije pravosuđe. U dobroj mjeri digitalizirali smo postupke u pravosuđu, uveli smo elektroničku komunikaciju na sve Trgovačke sudove, a nakon toga i na Općinske sudove, što je iznimno važno jer time imamo procese u kojima nema papira i one klasične skupe i spore dostave putem pošte. To ćemo raširiti i na ostale sudove u idućem mandatu jer smatramo da je to iznimno dobra mjera, istaknuo je u utorak ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković govoreći o HDZ-ovom programu za pravosuđe i borbu protiv korupcije. 

U idućem mandatu, dodao je, pojačat će rasprave na daljinu kako sudionici određenih postupaka više ne bi dolazili na sud, nego bi se ročišta odvijala videoputem i tako dodatno ubrzali postupci. Jer sporost pravosuđa vidi kao najveći problem. 

- I dalje to nije na zadovoljavajućoj razini, ali daljnjom digitalizacijom i još ponekim izmjenama procesnih zakona možemo dobre rezultate napraviti. Terete nas oni stari postupci koji se provode po starom zakonu i provode se puno sporije.I sad kad imate ove nove postupke, koji idu dobro i pridodate im stare, koji se rješavaju po 3000, 4000 dana, narušavaju tu statistiku - istaknuo je dodavši kako će propisati i okvirno rokove trajanje postupaka. 

- Odredit ćemo koliko postupci trebaju trajati i oni koji se ne mogu u ta vremena uklopiti, trebaju se vratiti i obavijestiti predsjednika suda zašto se postupak ne može u nekakvom propisanom roku završiti - rekao je. 

Osvrnuo se i na problem 340.000 blokiranih istaknuvši kako su mjerama uspjeli taj broj smanjiti za oko 100.000.  

- Izmijenili smo već u ovom mandatu u bitnom Ovršni zakon, gdje smo uveli snažne socijalne mehanizme i mehanizme za zaštitu digniteta dužnika. Napravili smo i novi Ovršni zakon koji je prošao dva čitanja u Saboru i u sljedećem mandatu treba provesti treće čitanje, gdje su predviđene još bolje mjere koje znače zaštitu digniteta dužnika - rekao je podsjetivši i kako su u kaznenom postupku povećali kazne za nasilje u obitelji. 

- Na stolu je također i naša izmjena vezana za osnivanje Visokog kaznenog suda, koja je trenutno na Ustavnom sudu. Dimenzionirat ćemo Vrhovni sud onako kako to treba, kako je to u drugim državama, ne da se bave nekim procesnim stvarima nego zaista da odlučuje o ključnim stvarima - rekao je. 

Krunoslav Katičić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i predsjednik Odbora za pravosuđe HDZ-a, istaknuo je kako su se sudski postupci ubrzali, ali da i dalje na tome treba raditi. Kao problem je istaknuo i nedostatak prostora za USKOK i Povjerenstvo za sukob interesa te najavio kako će dobiti nove. A onda se dotaknuo korupcije i borbe, kako je nekoliko puta rekao, protiv antikorupcije.

- Jedna od tema koja se dosta nameće na ovim predizbornim skupovima je korupcija i borba protiv antikorupcije. To je jedan kontinuirani projekt na kojem HDZ radi. Uveli smo kodeks korporativnog upravljanja u sva trgovačka društva u kojima RH ima većinski utjecaj, kao i usklađenost poslovanja takvih trgovačkih društava, što u konačnici znači uvođenje svakodnevnih praćenja u tim društvima pa i u pogledu antikorupcije. Moramo se pohvaliti da smo među prvim zemljama koje su tako nešto uvele za sva trgovačka društva u kojima je većinski vlasnik RH - rekao je Katičić istaknuvši i kako su donijeli Strategiju suzbijanja korupcije.

- Uspostavljeno je i pet međunarodnih projekata iz programa potpore strukturnim reformama, iz tzv SRSS projekata, koji se svi tiču borbe protiv antikorupcije u trgovačkim društvima - rekao je. 

Što se tiče odgode izbora, Katičić je istaknuo kako prate epidemiološku situaciju, ali da za sad nema potrebe za tim. 

- Sve institucije koje raspisuju izbore su dale već odgovor na tu temu. Što se tiče zakonske regulative, bojim se da to za sada nije moguće. Kad se jednom raspišu izbori, nema potrebe da se se za sada uopće razmatra ta tema - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.