Obavijesti

News

Komentari 46

Božićnicu vam više ne mogu ovršiti, nema deložacija zimi

Božićnicu vam više ne mogu ovršiti, nema deložacija zimi

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica vjeruje da će izmjene Ovršnog zakona biti izglasane u Saboru u petak. Najavio je i da će se iduće godine revidirati koncept ovrha i donijeti cjelovito rješenje...

VIDEO

Do 31. listopada ove godine 247.000 građana nije podmirilo dospjele obveze, što je blago povećanje u odnosu na ožujak 2019. godine, kad je u toj poziciji bilo 238.000 građana. 

Izmjenama Ovršnog zakona vladajući žele zaštititi dostojanstvo ovršenika budući da je zbog epidemije korona virusa smanjena gospodarska aktivnost, jer je unatoč mjerama Vlade dio građana izgubio radno mjesto, a time im je smanjenja platežna moć.

- Želimo zaštititi dostojanstvo ovršenika, održavamo ravnotežu između vjerovnika i dužnika te štitimo vladavinu prava - kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je u Saboru branio izmjene Ovršnog zakona.

Nova pravila na snagu bi trebala stupiti prije 1. prosinca, a nakon što su građani godinama slušali samo najave, konačno bi se trebao proširiti krug primanja koja su izuzeta od ovrhe, ali i upola smanjiti trošak ovršnog postupka. Udruga Blokirani nije vidjela prijedlog zakona o kojem bi zastupnici trebali glasati u petak, no pohvalila je pomake koji su učinjeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
U Saboru rasprava o prijedlogu izmjena Ovršnog zakona
U Saboru rasprava o prijedlogu izmjena  Ovršnog zakona

- Iz onoga što smo mogli čuti do sada, činjenica je da će cijeli postupak biti jeftiniji. Barem je tako na papiru, a vidjet ćemo kako će to biti u provedbi. Upravo je provedba zakona do sada bila problematična i katastrofalna iako zakon nije bilo toliko loše napisan - kazao je Sarajko Baksa iz udruge Blokirani. Smatra da bi se ovršenicima moglo izaći u susret i tako da se za troškove postupka naplaćuje manji PDV.

- Oni koji imaju za, primjerice, kino nagrađeni su manjim PDV-om, a oni koji su u neimaštini i nemaju za plaćanje računa kažnjeni su PDV-om od 25 posto - kazao je.

Zadovoljan je što su konačno božićnice izuzete od ovrhe, za što su se zalagali posljednjih godina. Pohvalio je i što se povećava iznos glavnice za koji se ovrha ne može pokrenuti s 20.000 na 40.000 kuna, ali i dalje to smatra premalim.

- Bolje išta nego ništa, no mi smo predlagali daleko veći iznos jer nepravedno je da se, primjerice, za cijenu nekoliko kvadrata balkona može izgubiti cijeli stan od 200 kvadrata - kazao je Baksa.

Izmjenama Ovršnog zakona se smanjuju troškovi, zabranjuju deložacije u zimskim mjesecima
Izmjenama Ovršnog zakona se smanjuju troškovi, zabranjuju deložacije u zimskim mjesecima

Navodi kako su oni predlagali da se stan ne može ovršiti za dug manji od 70 posto vrijednosti same nekretnine. O izmjenama Ovršnog zakona zastupnici bi trebali glasati u petak, a tek treba vidjeti hoće li neki od amandmana oporbe biti usvojeni. Saborska oporba kaže da će koristi od ovih izmjena imati samo javni bilježnici te ocjenjuju da je on duboko razočaranje za 200.000 građana koji se već nalaze u dužničkom ropstvu. Ministar pravosuđa i uprave najavio je da će se sustav e-ovrha primjenjivati u roku od šest do osam mjeseci od donošenja zakona, čime bi proces trebao biti brži i efikasniji, a iduće godine izradit će se cjelovito rješenje i revidirati koncept ovrha.

Zagreb: Sabor je 2. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o izvršavanju kazne zatvora
'Samo jedna kava bi sad mogla spasiti mnoge od pakla ovrhe'
'Samo jedna kava bi sad mogla spasiti mnoge od pakla ovrhe'

IZUZEĆA OD OVRHE

Novim pravilima proširuje se krug primanja izuzetih od ovrhe ako se isplate na zaštićeni račun. To su božićnice, uskrsnice, regres, nagrade, naknade za topli obrok. Želja vladajućih je da se nova pravila primjenjuju već od 1. prosinca ove godine kako se božićnice koje će poslodavci isplatiti svojim radnicima ne bi mogle ovršiti. U udruzi Blokirani stava su da je ovo dobro rješenje koji donose nove izmjene zakona.

PRETHODNA OBAVIJEST

Uvodi se institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati javni bilježnici. Dužnik će imati mogućnost obveze podmiriti u roku od 15 dana. Ako to učini, neće biti ovrhe, a samim time ni troškova ovršnog postupka. U slučaju da dužnik ne podmiri dugovanje, javni bilježnik protekom navedenog roka izdat će rješenje o ovrsi te ga dostaviti strankama. U Vladi vjeruju da će se smanjiti broj predmeta na sudovima.

NIŽI TROŠAK OVRHA

Više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti, koja sad iznosi visokih 250 kuna bez PDV-a. Ona se više ne bi izdavala na zahtjev ovrhovoditelja nego je javni bilježnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne primi prigovor ovršenika. Uvodi se jedinstvena naknada za postupanje javnih bilježnika u ovrsi. Umjesto troška ovrhe od 800 kuna, taj trošak ubuduće bi trebao iznositi 400 kuna.

ZIMI NEMA DELOŽACIJA

Deložacije se neće moći provoditi u zimskim mjesecima, konkretnije od 1. studenog do 1. travnja. Novina je i da se iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti povećava s 20.000 na 40.000 kuna. Udruga Blokirani pozdravlja što je podignuta ova sramotno niska granica, ali stava je da se ovrha nad nekretninom ne bi trebala pokretati ako je dug manji od 70 posto vrijednosti nekretnine.

OBUSTAVA OVRHE

Uvodi se mogućnost odgode ovrhe do 30 dana u slučaju sumnje na ništetnost ugovora, dok sud ne provede parnicu. Ovrha će se obustaviti po službenoj dužnosti u slučaju da ovrhovoditelj u roku od godinu dana nije poduzeo niti jednu radnju, jer svaka neaktivnost nepotrebno povećava visinu duga budući da kamate teku, a ne poduzimaju se odgovarajuće radnje radi ostvarenja tražbine.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor