U Saboru rasprava o prijedlogu izmjena Ovršnog zakona | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

U Saboru rasprava o prijedlogu izmjena Ovršnog zakona

U Saboru rasprava o prijedlogu izmjena  Ovršnog zakona

Oporba je na prijedlog proračuna za 2021. godinu podnijela 300 amandmana, o kojima su u ponedjeljak raspravljali do kasno u noć. U utorak nastavljaju, a kasnije će raspraviti i izmjene Ovršnog zakona

VIDEO

Saborski zastupnici u utorak nastavljaju s obrazlaganjem amandmana koji se tiču godišnjih planova Hrvatskih željeznica i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vlada ih sve redom odbija, a odmah na početku sjednice zaiskrilo je između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i Mostovih zastupnika. Naime, Mostov Miro Bulj obrušio se na zastupnike kojih nema. Zbog epidemioloških mjera u sabornici može biti 41 zastupnik, ali su ujutro na posao došla tek nekolicina njih. 

- Raspravljamo o amandmanima koji su bitni za građane, koje Vlada sve redom odbija, a ovdje nema zastupnika da brane interese tih građana - poručio je Bulj na što mu je Jandroković rekao da se ne brine on za druge zastupnike. 

- Nije fer kontinuirano prozivati one koji nisu ovdje - rekao je Jandroković.

A onda je shvatio da je Mostovih zastupnika u sabornici više nego što ih smije biti. U sabornici ih, prema Poslovniku donesenom zbog epidemije, iz Kluba Mosta smije biti dvoje, a bilo ih je četvero. Jandroković im je poručio da dvoje izađu, ali nisu htjeli.

- Ovdje može biti 41 zastupnik, a nema ih. Nema ni vaših zastupnika pa će nas biti četvero. Sramite se - poručili su Mostovci.

Jandroković je odredio stanku od 15 minuta da se dogovore kojih dvoje će sudjelovati na raspravi u sabornici. Nakon stanke, Mostovih zastupnika opet je ušlo četvero, a više je ušlo i Suverenista. 

- U sabornici može biti istovremeno dva zastupnika iz Mosta, jedan Suverenista. I ne sjedite u svojim klupama. Počet ću davati opomene, prvu, drugu, treću, četvrtu da na kraju nećete moći dva dana nazočiti raspravama, što ne bih želio - poručio je Jandroković no zastupnici nisu htjeli izaći van.

- Nema rasprave dok ne izađe višak van. Neću se svađati, morate biti dva iz Mosta i jedan Suverenist - dodao je predsjednik Sabora. 

- Evo, dragi građani, nikoga iz HDZ-a nema, a nas tjeraju iz sabornice - poručio je Mostov Nikola Grmoja. 

Jandroković je opet odredio stanku.  

Zastupnici će raspravljati i o izmjena Ovršnog zakona, kojima se smanjuju troškovi ovršnog postupka te uvodi elektronička komunikacija kako bi bio jasniji, dostupniji i transparentniji.

Predlaže da se ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave pokreće podnošenjem elektroničkog prijedloga putem informacijskog sustava javnom bilježniku koji prijedloge dodjeljuje javnim bilježnicima ravnomjerno prema abecednom redu. Ujedno se propisuje da kada javni bilježnici provode postupovne radnje u ovršnom postupku oni to čine kao povjerenici suda.

Sabor će zasjedati cijeli tjedan, donosi proračun, raspravlja o izmjenama Ovršnog zakona...
Sabor će zasjedati cijeli tjedan, donosi proračun, raspravlja o izmjenama Ovršnog zakona...

Radi jačanja zaštite ovršenika ovim Zakonom se predlaže rješenje u kojem će javni bilježnik kada zaprimi uredan prijedlog ovrhovoditelja poslati prijedlog za ovrhu i pozvati ovršenika da ispuni svoj dug. Ako u roku od 15 dana ovrhovoditelj ne povuče svoj prijedlog za ovrhu, javni bilježnik će donijeti rješenje o ovrsi te isto dostaviti strankama.

Također se smanjuju troškovi postupka na način da više nema troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti jer se ista više ne izdaje na zahtjev ovrhovoditelja, već ju javni bilježnik izdaje ako u roku od 15 dana od isteka roka za prigovor ne zaprimi prigovor ovršenika.

Ujedno se uvodi pravilo da se prijedlog za ovrhu šalje na propisanom obrascu, brišu se odredbe o određivanju predvidivih troškova postupka te se uvodi jedinstvena naknada za postupanje javnih bilježnika u ovrsi. Isto tako, predviđena su poboljšanja odredbi o dostavi jer nakon dva bezuspješna pokušaja dostava se vrši putem oglasne ploče uz obvezno slanje obavijesti ovršeniku u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac e-Građani.

U Saboru im odbili amandmane: 'Ne želite biti kooperativni, pokazujte samovolju i bahatost'
U Saboru im odbili amandmane: 'Ne želite biti kooperativni, pokazujte samovolju i bahatost'

Radi zaštite dostojanstva ovršenika Zakonom se predlaže da se ovrha radi ispražnjenja i predaje nekretnine ne provodi u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja prema fizičkoj osobi koja ne obavlja određenu upisanu djelatnost te fizičkoj osobi koja obavlja određenu upisanu djelatnost ako se ovrha ne provodi u vezi s tom djelatnošću, odnosno da se provodi samo u iznimnim slučajevima. Ujedno se povećava iznos glavnice za koju se ovrha na nekretnini ne može pokrenuti s 20.000 na 40.000 kuna.

Zakonom se povećava broj primanja koja su izuzeta od ovrhe, kao što su: prigodne nagrade (božićnica, uskrsnica, regres), novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika, novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija
GDJE IM JE PAMET?

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija

Dojavljeno je kako u uvali Trstena muškarac i žena nose periske. Obišli smo područje, ali ih nismo pronašli. Provodi se krim istraživanje i izvidi su u tijeku, kažu u policiji. Periske su zaštićena vrsta
Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme