Obavijesti

News

Komentari 46

Božinović o presudi za slučaj Madine: Ostavka nije na stolu

Božinović o presudi za slučaj Madine: Ostavka nije na stolu

Ja mogu kao ministar reći, kao što sam kazao, da je to tragedija. Da nas to sve pogađa, rekao je Božinović i dodao da moraju donijeti mjere kako bi unaprijedili sustav

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak, nakon što je presuda suda u Strasbourgu u slučaju Madine Hussiny postala pravomoćna, da njegova ostavka nije na stolu i da je svrha takvih presuda da se popravi sustav pa treba vidjeti koje se stvari mogu ispraviti.

"Uvijek je odgovornost u ovakvim slučajevima na sustavu, mi moramo vidjeti koje se to sve stvari mogu i trebaju ispraviti", rekao je Božinović novinarima na drugom danu američko-hrvatskog foruma u Zagrebu, upitan smatra li se odgovornim i hoće li podnijeti ostavku.

Ustvrdio je da je poanta tih presuda da se popravi sustav i uvijek se ide za time da se ono što se navodi kao nedostatak ispravi, kroz propise ili unaprjeđenje praksi. Funkcija suda je da ukaže na takve nedostatke, dodao je.

Europski sud odbio je zahtjev Hrvatske o slučaju Madine (6): Poginula u naletu vlaka 2017.
Europski sud odbio je zahtjev Hrvatske o slučaju Madine (6): Poginula u naletu vlaka 2017.

Upitan je li njegova ostavka na stolu, rekao je da nije te ponovio da je pogibija migrantske djevojčice tragedija koja sve pogađa.

"To se dogodilo na teritoriji tuđe države, provele su se određene istražne radnje, sud je zaključio to što je zaključio i mi sada moramo iznaći rješenja i donijeti mjere kako bismo unaprijedili sustav", rekao je ministar.

Presuda po kojoj je Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život postala je pravomoćna nakon što je Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu odbilo hrvatski zahtjev za ponovnim razmatranjem slučaja.

CMS traže smjene Božinovića i ostalih

Centar za mirovne studije (CMS) poručio je u utorak da vlada i premijer Andrej Plenković nakon te snažne i konačne potvrde presude ne mogu više okretati glavu, već moraju hitno smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova.

Zahtijevaju također hitnu smjenu onih koji snose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras. 

Institucije RH sada će morati poduzeti konkretne korake da se ovakvo nešto nikad više ne ponovi, zaključio je CMS koji od vlade traži da donese konkretne mjere kojima će se zaustaviti nezakonita i nasiljna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske, omogućiti učinkovite istrage i sankcioniranje počinitelja te omogućiti puna neovisnost i učinkovitost mehanizma za nadzor rada policije

Traže i da u donošenje tih mjera uključi odvjetnike i organizacije koje su dovele taj slučaj do Europskog suda za ljudska prava te neovisne institucije za ljudska prava. 

Odvjetnica Hussinijevih: 'Sud je utvrdio da su nam policija i PNUSKOK onemogućavali rad'
Odvjetnica Hussinijevih: 'Sud je utvrdio da su nam policija i PNUSKOK onemogućavali rad'

Šestogodišnja Afganistanka Madina Hosseini poginula je u studenom 2017. u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici nakon što su njezinoj obitelji hrvatske vlasti navodno uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz željezničku prugu.

ESLJP je presudom utvrdio odgovornost Hrvatske za niz povreda prava iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda - prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja stranaca, prava na sigurnost i slobodu i prava na pokretanje sudskog postupka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.