Obavijesti

News

Komentari 0

Božinović posjetio i poplavljene dijelove Like: Odgovor je prevencija i praćenje prognoza

Božinović posjetio i poplavljene dijelove Like: Odgovor je prevencija i praćenje prognoza

Očigledno je da smo mi u Hrvatskoj učinili sve što je bilo u našoj moći da pomognemo stanovnicima poplavljenih područja, rekao je te zahvalio svim službama

VIDEO

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je bio i u Ličko-senjskoj županiji, gdje je također poplavljen dio područja, te je zahvalio svim žurnim službama koje su pomogle poplavljenom stanovništvu.

- Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije osigurao je visoku razinu brige i sigurnosti u borbi protiv poplava. Hvala im što se brinu za zajednicu- rekao je Božinović u Gospiću. Božinović je ranije obišao i poplavljena područja u Obrovcu i Gračacu.

Grbin posjetio poplavom zahvaćen Sisak: Državna vlast se vadi na 'Božju volju'
Grbin posjetio poplavom zahvaćen Sisak: Državna vlast se vadi na 'Božju volju'

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry izvijestio je da je zbog poplava bilo problema na više lokacija u toj županiji.

- Svakako je najteže bilo na području Plitvičkih jezera, zatim u dijelovima općine Lovinac, a pojedini dijelovi u okolici Kosinja bili su prometno odsječeni. Tako je bilo i u okolici Gospića, Otočca i općine Donji Lapac. Zbog izlijevanja rijeke Korane bili smo prisiljeni evakuirati pet starijih osoba iz Gornjeg Plitvica Sela- rekao je Petry te zahvalio svim hitnim službama koje su, rekao je, fenomenalno odradile posao.

Izvanredne mjere zbog poplava još na Kupi, Odri, Savi i Česmi

Ministar Božinović je podsjetio je i na klimatske promjene i velike suše u Španjolskoj i dijelovima Italije.

- Nažalost, bojim se da se nećemo ubrzo vratiti na staro, na neke normalne životne ritmove. Požari i poplave će pratiti tu razinu nepredvidivosti jer nije poanta ono što se događa u Hrvatskoj, već ono što se zbog klimatskih promjena događa u Europi i svijetu- dodao je.

Božinović: Treba izvući pouke

Očigledno je da smo mi u Hrvatskoj učinili sve što je bilo u našoj moći da pomognemo stanovnicima poplavljenih područja, rekao je te zahvalio svim službama i vojnim postrojbama na pomoći stanovništvu na ugroženim lokacijama. Dodao je i da iz svega treba izvući i neke pouke.

Božinović u Obrovcu: Ovakvih kriza s poplavama bit će više. Moramo raditi na brzini reakcija
Božinović u Obrovcu: Ovakvih kriza s poplavama bit će više. Moramo raditi na brzini reakcija

- Prva bi bila da se ovakvim nevoljama možemo nadati u svakom trenutku i puno ozbiljnije pratiti meteorološke prognoze. Jedini pravi odgovor na sve ovo što se događa je prevencija. To mora biti prevencija u kojoj sudjeluju svi: pojedinci i čitave službe za žurna djelovanja. Ključnu ulogu pri tome imaju Hrvatske vode, vatrogasci, Crveni križ, HGSS… U takvim situacijama najveća je opasnost od opuštanja- rekao je i naglasio da zavodi za javno zdravstvo i Crveni križ redovno provode skrb kako pri poplavama ne bi bilo zaraze.

Na sastanku je rečeno i da su Hrvatske vode, unatrag godine dana, obavile brojne radove na čišćenju bujičnih vodotoka i ponora kako bi se olakšalo protjecanje većih količina vode u kišnim razdobljima, kakvi su zadnjih dana zahvatili cijelu Hrvatsku. S obzirom na količine zadnjih oborina, ti su radovi uvelike su olakšali otjecanje vode rijeke Like u Markovim ponorima u Lipovom Polju, rečeno je.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca