Obavijesti

News

Komentari 38

Branio Petrinju: Josip čestitao kćeri rođendan i onda nestao...

Branio Petrinju: Josip čestitao kćeri rođendan i onda nestao...
4

Josip Tonković suprugu Mirjanu i dvoje djece iz Petrinje je 1991. odvezao u Moslavinu. Vratio se braniti grad. Iako se priča da su ga ubili Martićevci, njegove posmrtne ostatke nikada nisu pronašli

VIDEO

Moj život vam se sastoji od polaganja vijenaca, hodanja od mjesta do mjesta, od grada do grada, od borbe sa silnim nemirom. Kada bih pronašla posmrtne ostatke svoga supruga, našla bih svoj mir, znala bih da je tu. Ovako samo imam njegovo ime na nekakvim pločama u Petrinji i Zagrebu, otpočinje svoju tužnu priču Mirjana Tonković (51).

Sa voljenim Josipom vjenčala se u Petrinji 1987. godine. On je radio u Željezari Sisak, a ona u Gavriloviću. Godinu dana nakon vjenčanja dobili su sina Mateja, a 1989. i kćer Suzanu. Život prije 1990., svjedoči, bio je lijep. Imali su kuću u Petrinji koja je imala sve što je potrebno za njihov normalan život.



- A onda je došao taj rujan 1991. kada sam sa trogodišnjim sinom i dvogodišnjom kćerkom morala otići u progonstvo. Posljednji puta sam ga vidjela 21. rujna 1991., dan nakon rođendana naše kćeri. Otišao je braniti svoj grad - pripovijeda Mirjana. Kako se njezin suprug više nije javljao, Mirjana je na sve načine pokušavala doći do njega i saznati što se dogodilo. Tako je čula da je prilikom obrane Petrinje naišao na grupu Martićevaca i na njih bacio bombu. Jednog je ubio, drugog ranio, a treći je pokosio Josipa.

- Njegovo je tijelo, navodno, ostalo ležati 15 dana, da je u par navrata paljeno, a potom odvezeno bagerom u nepoznato. Do dana današnjeg ja nisam pronašla kosti svoga supruga. Jednostavno mu se gubi svaki trag - s tugom i boli u glasu pripovijeda Mirjana. Ostala je sama sa dvoje male djece i morala je skupiti svu snagu svijeta kako bi ih othranila i izvela na pravi put. I čitavo to vrijeme za voljenim suprugom nije prestala tragati.



- I danas sanjam kosture, tijela, trčim između njih i želim naći supruga. A onda iz jednog groba viri sanduk, a ja vičem: Evo, tu je netko od naših! U sljedećem snu sam u uniformi, nosim oružje i vidim supruga ispred sebe. Vičem mu: Daj se sakrij! Ubit će te! A on mi odgovara kako oni njega ne vide, jer je duh. Kad s prijateljicom odem na groblje, gledam je kako pere spomenik, kiti ga cvijećem i pali lampaše. A ja se pitam: A gdje je moj suprug? Jedino što mogu je paliti svijeće kraj spomenika gdje je uklesano njegovo ime. I tako odlazim tamo, palim svijeće i pričam sa spomenikom - susprežući suze pripovijeda Mirjana. Dodaje da će potragu za Josipom nastaviti djeca.

Ni sanjala nije da će biti prognanica

Mirjana i Josip u braku su bili četiri godine. Ni slutili nisu da će u rujnu 1991. morati napustiti svoj dom.

- Tko bi rekao? Nekoliko mjeseci prije sa prijateljima Srbima vozili smo se čamcem po Kupi - kaže Mirjana. Iako je srce vuče u Petrinju, zbog djece je ostala živjeti u Zagrebu.

Prisjetite se prošle epizode serijala Nestali, u kojima roditelji vojnika Mladena pričaju priču o njegovoj otmici i nestanku...


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...