Obavijesti

News

Komentari 421

Branitelji: Kad mi dođemo na Markov trg, netko će otići...

Branitelji: Kad mi dođemo na Markov trg, netko će otići...
23

U podne su iz Savske 66, u 'hodnji upozorenja' krenuli prema Trgu bana Jelačića. Žele upozoriti na potrebu učinkovitijih mjera u sprječavanju suicida branitelja

VIDEO

Hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, koji već 52 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, u srijedu su skupom pod nazivom 'Jedan križ za jedan život' prošetali do Trga bana Jelačića kako bi upozorili na potrebu učinkovitijih mjera u sprječavanju suicida hrvatskih branitelja. 

Njih oko 3000 u podne je krenulo iz Savske 66 u 'hodnji upozorenja' prema Trgu bana Jelačića. Kolonu su u tišini predvodile zastave ratnih postrojbi hrvatske vojske, a slijedili su ih najteži hrvatski vojni invalidi. Nakon njih hodale su obitelji hrvatskih branitelja i udovice, a zatim veterani gardijskih brigada i specijalne policije. Promet Savskom ulicom je zaustavljen. 

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, je rekao kako ovim skupom žele upozoriti institucije države na problem suicida među hrvatskim braniteljima.

- Oni koji su tim institucijama na čelu odgovorni su za svaki suicid. Neprihvatljivo je da je točan broj suicida 2014. još uvijek nepoznat - kazao je Glogoški.

Vidim nema nikog s Markovog trga, nije ih briga što svaki treći dan odlazi jedan hrvatski branitelj, odlazi zbog nesposobnih, zbog podobnih. Bijeli križ koji nosimo na majicama je znak upozorenja da institucije nešto moraju učiniti da spriječe suicide hrvatskih branitelja, a upitnik koji nosimo na leđima znači: Tko je sljedeći - kaže Glogoški. 

- Hrvatski narod i branitelji su uz vas. Mnogi se i danas pitaju zašto smo na ulici, izašli smo zbog odnosa institucija prema braniteljima, stvarali smo Hrvatsku i oslobodili je pa ćemo je mijenjati. Ne samo odnos prema nama, već i njih koji nemaju hrabrosti slijediti svoje ljude, već čuvaju svoje fotelje - kaže Glogoški. 

Glogoški je rekao da su vlastima dali rok do 15. prosinca za ispunjenje svojih zahtjeva od kojih neće odustati te poručio da u slučaju da ne ispoštuju rok, da će doći i na Markov trg.

- Mi ćemo doći, ali netko će tada morati otići - rekao je Glogoški.

Tramvajski promet je bio obustavljen

Tramvajski promet je obustavljen i Frankopanskom ulicom te dijelom Ilice do Trga bana Jelačića.

U 13.30 sati hrvatski branitelji, ratni veterani, krenut će prema katedrali, gdje će u 14 sati biti snimljena milenijska fotografija 'Jedan križ za jedan život'.

ZET je objavio da zbog prosvjedne šetnje očekuju da će neke tramvajske linije, koje prometuju Savskom biti u prekidu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 421
VIDEO

Susjedi atentatora u šoku: 'On je tako pristojan'; Slovačkog premijera operirali su pet sati
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Susjedi atentatora u šoku: 'On je tako pristojan'; Slovačkog premijera operirali su pet sati

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.
Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica