Obavijesti

News

Komentari 219

'Brat, Vrbanović i ja povlačimo žalbu na Uskokovu optužnicu'

'Brat, Vrbanović i ja povlačimo žalbu na Uskokovu optužnicu'
1

Dosta mi je. Prvo hapse, pa onda istražuju. Dok sam ja obvezan sam čuvati tajnost postupka, institucije Države distribuiraju medijima dijelove informacija o predmetima - piše Mamić na Facebooku...

VIDEO

Zdravko Mamić povukao je žalbu Vrhovnom sudu kojem se žalio na odluku Optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku.

Podsjećamo, nakon što je osječki sud u srpnju 2016. odbacio žalbe odvjetnika Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića, koji su tražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa kao nezakonitih, oni su se žalili Vrhovnom sudu. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković tada je ustvrdila da je neophodno da njihovo protivljenje određenim dokazima radi utvrđivanja i ocjene zakonitosti budu upućeni na Vrhovni sud.

Opisujući što se dogodilo na skoro četiri sata dugoj sjednici Optužnog vijeća, Jadranka Sloković je rekla da su se "više manje pozivali na praksu Europskog suda za ljudska prava, jer smatramo da je naša pravna praksa neusklađena pa ćemo vidjeti kako će na to reagirati Županijski sud u Osijeku".

No, Vrhovni sud nije riješio žalbu, a Zdravko Mamić promijenio je taktiku. Na svom Facebook profilu je objavio:
"Dosta mi je. Prvo hapse, pa onda istražuju. Dok sam ja obvezan sam čuvati tajnost postupka, institucije Države distribuiraju medijima dijelove informacija o predmetima kako bi me učinile krivim prije suđenja. Toliko o presumpciji nevinosti. Stoga moj brat Zoran Mamić, Damir Vrbanović i ja povlačimo utemeljenu žalbu na USKOK-ovu optužnicu. Poštujemo sud kao jedino mjesto gdje se dokazuje neovisnost i očekujemo brzo suđenje. Veselimo se da će javnost doznati punu istinu. Pravo na suđenje u razumnom roku jamči nam i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda".

U obrazloženju odluke o povlačenju žalbe naveo je sljedeće:  

"S obzirom da vođenje ovog kaznenog postupka uzrokuje niz negativnih posljedica po II okrivljenika uz svakom kaznenom progonu imanentnu negativnu sliku u javnosti (nemogućnost raspolaganja svojom imovinom kao i imovinom članova obitelji, ograničenja u planiranju budućih aktivnosti i obavljanja poslova i tome slično), a da je kazneni postupak tek na početku, okrivljenik povlači ovu žalbu s ciljem da se što prije zakaže glavna rasprava i započne s raspravljanjem u njegovom kaznenom postupku, te ad se što je moguće brže okonča kazneni postupak protiv njega, a kako bi se pokazala sva neosnovanost podignutih optužbi."

Podsjećamo, U optužnici koju je Uskok podigao pred Županijskim sudom u Osijeku braća Mamić, Damir Vrbanović i Milan Pernar se terete za počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, zloporabe položaja i ovlasti u pokušaju, davanja i primanja mita, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Nezakonitim radnjama četvorice optuženika NK Dinamo oštećen je za ukupan iznos od 115.871.323,39 kuna, a proračun Republike Hrvatske za iznos od 12.209.650,67 kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.