Obavijesti

News

Komentari 145

Na vjenčanjima u Posavini je dozvoljeno najviše 50 ljudi

Na vjenčanjima u Posavini je dozvoljeno najviše 50 ljudi
5

Oko 3.700 Šveđana bilo je lažno pozitivno na koronavirus zbog manjkavosti testova kupljenih iz Kine. Od pojave koronavirusa u Švedskoj ukupno je 86.891 zaražena osoba, a umrlo ih je 5814

NAJBITNIJE VIJESTI

U utorak u Hrvaskoj 219 novozaraženih <<< više o tome ovdje 

Nove upute Stožera: Tko se sve testira, tko se računa kao bliski kontakt, što s karantenom...? <<< više o tome ovdje

Beroš: Za tjedan, dva očekuje se pad broja novozaraženih ljudi <<< više o tome ovdje 

Upute za škole: Učenici moraju nositi maske ako u učionici ne može biti razmaka od 1,5 metar <<< više o tome ovdje 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.40

Stožer civilne zaštite je u utorak na prijedlog Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, donio Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje Brodsko-posavske županije 

Prijedlog je uslijedio nakon sastanka načelnika Stožera civilne zaštitite Republike Hrvatske, potpredsjednika Vlade i ministra Davora Božinovića s predstavnicima svih županijskih stožera koji je održan 24. kolovoza 2020. godine, a na kojem su predstavnici županijskih stožera pozvani da zajedno s lokalnim stožerima na svom području procjenjuju epidemiološku situaciju i predlažu donošenje odluka koje smatraju potrebnim i najboljim za svoje područje.

Na temelju donesene Odluke na svadbenim svečanostima koje će se održavati na području Brodsko-posavske županije moći će biti prisutno najviše 50 osoba.

Odluka će se početi primjenjivati od 31. kolovoza 2020. godine i to u trajanju od 14 dana, s mogućnošću produženja primjene ako to Županijski stožer ocijeni potrebnim.

 

18.59

Tisuće Šveđana lažno pozitivno na koronu 

Oko 3.700 Šveđana bilo je lažno pozitivno na koronavirus zbog manjkavosti testova kupljenih iz Kine, objavila je Agencija za javno zdravstvo u utorak.

Testovi tvrtke BGI Genomics nisu mogli razlikovati vrlo nisku razinu virusa od negativnog rezultata, objasnila je švedska agencija. 

"Dobavljač mora prilagoditi svojstva koja su potrebna za korištenje ovog testa", rekla je Karin Tegmark Wisell, šefica odjela za mikrobiologiju. 

Ti testovi su izvezeni u brojne druge zemlje, dodala je Tegmark Wisell ne otkrivajući više detalja.

BGI Genomics, čije se dvije podružnice nalaze na američkoj crnoj listi kompanija umiješanih u kršenje ljudskih prava, nisu bili dostupni za komentar. 

U ožujku su za korištenje svojih testova dobili odobrenje američkih vlasti za hitnu uporabu, a u svibnju od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Švedski laboratoriji koji procjenjuju učinkovitost testova, prilagodili su svoju metodologiju. Agencija nije rekla koliko je tih testova iskorišteno, ali čini se da nije riječ o velikom broju jer je vrlo niska prisutnost koronavirusa u zemlji. 

Švedska kaže da su se pogrešni rezultati samo marginalno odrazili na statistiku zaraza.

Od pojave koronavirusa u Švedskoj ukupno je 86.891 zaražena osoba, a umrlo ih je 5.814.

Broj slučajeva, pacijenata na intenzivnoj njezi i mrtvih opada posljednjih tjedana. Agencija će sljedeći utorak predstaviti svoju strategiju za popuštanje mjera za javna događanja, poput nogometnih utakmica.

17.52

HLK: Liječnicima i zdravstvenim radnicima se korona treba priznati kao profesionalna bolest 

Hrvatska liječnička komora (HLK) upozorila je u utorak kako liječnici i zdravstveni radnici nose najteži teret borbe s covidom-19 i zato traži da im se zaraza koronavirusom prizna kao profesionalna bolest za koju se isplaćuje delimitirana naknada za bolovanje.

Kršenje prava liječnika, poglavito u ovako teškoj epidemiji, neprihvatljivo je i neodgovorno, stav je HLK-a iznijet u priopćenju.

"Najteži teret borbe s epidemijom covida-19 nose upravo liječnici i zdravstveni radnici koji, svakodnevno izloženi zarazi na poslu, riskiraju svoje zdravlje i život, a posebnom riziku i stresu su izložene njihove obitelji", istaknuto je. Zato HLK najoštrije osuđuje svaki protuzakonit pokušaj smanjivanja liječničkih plaća i naknada za bolovanje u ovim izazovnim vremenima.

Ističući kako su liječnici itekako svjesni svih opasnosti koje proizlaze iz zaraze koronavirusom, HLK napominje kako drže "neprihvatljivim pokušaj zakidanja liječnika na naknadi plaće za vrijeme samoizolacije zbog navodnog 'neodgovornog' ponašanja".

"Komora traži striktno pridržavanje upute Ministarstva zdravstva svim zdravstvenim ustanovama iz travnja ove godine, koja je liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima za vrijeme samoizolacije zbog kontakta sa zaraženom osobom na radnom mjestu dala pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće u posljednja tri mjeseca", stoji u priopćenju.

Također smatraju kako je potrebno u cijelom hrvatskom zdravstvenom sustavu ujednačiti kriterije testiranja zdravstvenih radnika po povratku s godišnjeg odmora sukladno epidemiološkim indikacijama. Očekuju da se do konca ovoga tjedna zdravstvenim ustanovama propišu ujednačeni kriteriji testiranja.

Zabrinjavajuća upozorenja liječnicima pojedinih uprava bolnica

HLK također osuđuje postupak uprava pojedinih bolnica kojim traže da liječnici potpisom jamče da su se tijekom godišnjeg odmora ponašali epidemiološki "odgovorno". "Primjeri upozorenja koja sadrže prijeteći ton, a koje su izdale neke bolnice, duboko su zabrinjavajući. Takvo postupanje bolničkih uprava predstavlja zadiranje u prava liječnika", upozorio je HLK.

Hrvatski liječnici svoj poziv obavljaju profesionalno, odgovorno i prema najvišim etičkim standardima i zato je u potpunosti neprihvatljivo da ravnatelji samovoljno procjenjuju "odgovornost" liječnika, ustvrdio je HLK.

"U ovakvom epidemijskom okruženju kakvo je u Hrvatskoj danas, praktično je nemoguće bez sumnje dokazati točno mjesto zaraze pojedinca. Zato HLK traži da se svim liječnicima zaraženim koronavirusom prizna profesionalna bolest i da se naknada za bolovanje isplaćuje sukladno propisima za profesionalnu bolest, tj. da zaraženi liječnici i drugi zdravstveni djelatnici dobivaju delimitiranu naknadu za bolovanje", zaključio je u priopćenju predsjednik Komore Krešimir Luetić.

16.20

Predlaže se ograničenje sudionika na svadbama u Brodsko-posavskoj 

Novih 20 slučajeva zaraze zabilježeno je u polijednja 24 sata u Brodsko-posavskoj županiji, izvijestio je tamošnji stožer Civilne zaštite koji je zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije predložio ograničenje broja sudionika svadbenih svečanosti.

Na području te županije trenutno je 106 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih je šest osoba u bolnici.

Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije županijski Stožer civilne zaštite nacionalnom Stožeru uputio je Prijedlog o ograničenju broja osoba na svadbenim svečanostima na području Brodsko-posavske županije.

Prema prijedlogu na svadbenim svečanostima od 31. kolovoza bit će dozvoljeno maksimalno 50 uzvanika, a mjera bi važila 14 dana.

Stožer će također više pažnje usmjeriti i na rad barova.

Pogoršana epidemiološka situacija Stožer civilne zaštite potaknula je i na odluku o ponovnom uvođenju zabrane posjeta domovima za stare i nemoćne osobe.

Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno se nalazi 621 osoba, a u protekla 24 sata tom mjerom obuhvaćeno je čak 85 osoba.

Od početka epidemije u toj su županiji pozitivan nalaz na koronavirus imale 322 osobe.

16.13

Španjolska će u borbu protiv korona virusa uključiti i vojsku 

Španjolska planira uključiti vojsku kako bi ojačala svoju borbu protiv covida-19, najavio je premijer Pedro Sanchez tijekom konferencije za medije u utorak.

Među drugim mjerama, 2000 vojnika će biti uključeno kako bi pomogli tragati za infektivnim lancima, rekao je Sanchez.

Premijer je apelirao na "budnost i smirenost", s obzirom na to da je situacija ozbiljna samo u nekim regijama.

"Moramo ponovno zadobiti kontrolu i suzbiti drugi val što je prije moguće. Već smo to jednom učinili, a učinit ćemo to opet", rekao je Sanchez.

Premijer je također pozvao regionalne čelnike da omoguće funkcioniranje aplikacije za upozoravanje na koronavirus. Trenutno je dostupna samo u sedam od 17 španjolskih regija, u takozvanim autonomnim zajednicama.

Sanchez je rekao da regionalni čelnici mogu zahtijevati nametanje izvanrednog stanja lokalno ako je potrebno, zbog čega je opozicija kritizirala da vlada ne čini dovoljno.

"Živimo u decentraliziranoj državi: Središnja vlada ne može raditi sve", rekao je.

Španjolska je zabilježila više od 3000 slučajeva dnevnih zaraza u posljednja dva dana, u usporedbi s nekoliko stotina u lipnju, prije nego što se karantena završila. 

Brojevi rastu od početka srpnja, s time da je Madrid posebno snažno pogođen, a on broji trećinu novih dnevnih slučajeva.

U Španjolskoj je dosad zabilježeno preko 400 tisuća zaraženih od koronavirusa i 29.000 smrti.

Komentari 145