Obavijesti

News

Komentari 20

Britanci će dopustiti umjetnu oplodnju od DNK triju osoba

Prema ovom novom zakonu, koji bi na snagu mogao stupiti već kroz dvije godine, umjetnom oplodnjom će se stvarati embriji koji će imati DNK roditelja te donora

VIDEO

Velika Britanija bi uskoro mogla postati prva država koja dozvoljava kreiranje embrija od DNK triju osoba. Vlada je poduprla novi zakon, a u roku od dvije godine on bi se mogao početi provoditi. 

Stručnjaci kažu kako bi se njime mogle eliminirati bolesti mitohondrija koje se s majke mogu prenijeti na djecu. Protivnici kažu kako je to neetičan zakon. Mitohondriji su stanične organele koje služe kao izvor stanične energije. Oni se s majke prenose na djecu. Bolesni mitohondriji "pogađaju" jedno od 6500 djece. Zbog njih djeca mogu imati slabe mišiće, biti slijepi, imati zatajenje srca. Stručnjaci kažu kako se upotrebom mitohondrija donirane jajne stanice takve bolesti mogu spriječiti. No djeca će osim DNK roditelja imati i DNK roditelja treće osobe, odnosno ženskog donora.

Dvije metode

Stručnjaci naglašavaju kako je postupak siguran te kako se nadaju da će se što prije početi primjenjivati kako bi se spasili životi. Objašnjavaju kako su razvili tehnologiju koja im omogućava da iz "nezdrave" jajne stanice majke izvade jezgru koja sadrži genetske informacije te je stave u jajnu stanicu donora koja ima zdrave mitohondrije. 

Druga metoda se sastoji u tome da se oplode dva embrija. Iz "bolesnog" se uzima jezgra koja sadrži genetske informacije roditelja te se stavlja u embrij donora koji ima zdrave mitohondrije. Djeca bi onda imala 20.000 gena roditelja te 37 gena donora, piše BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.