Obavijesti

News

Komentari 11

Britanci: Opasnost za prijenos korone s trudnice na bebu mala

Britanci: Opasnost za prijenos korone s trudnice na bebu mala

Prema njima, nemoguće je da trudnica prenese bolest na svoju bebu, odnosno radi se o vrlo rijetkom fenomenu. Kad je majka pozitivna na koronavirus, oko 2 posto beba bude pozitivno

VIDEO

Postoji vrlo mala vjerojatnost da će trudnica zaražena koronavirusom prenijeti bolest na svoju bebu, pogotovo ako je razvila blaži oblik bolesti Covid-19, pokazala je opsežna studija objavljena u srijedu.

- Vrlo je mali broj pozitivnih slučajeva na SARS-CoV2 kod beba rođenih od majki zaraženih korona virusom - zaključak je znanstvenog rada objavljenog u "British Journal od Medicine" (BJM).

Pokretanje videa...

Testiranje učenika VIDEO

Studija je važna jer se radi o jednom od prvih tako opsežnih radova koji postavlja pitanje o prijenosu koronavirusa tijekom trudnoće. Radi se o meta-analizi, u kojoj su podaci prikupljeni iz nekoliko stotina već postojećih istraživanja, što omogućuje donošenje čvrstih zaključaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema njima, nemoguće je da trudnica prenese bolest na svoju bebu, odnosno radi se o vrlo rijetkom fenomenu. Kad je majka pozitivna na koronavirus, oko 2% beba bude pozitivno unutar nekoliko dana po rođenju.

No, ovaj broj skriva moguće varijacije ovisno o okolnostima. Čini se da su bebe mnogo češće zaražene kad je majka imala teži oblik bolesti Covid-19, a posebno u slučaju hospitalizacije. Stoga znanstvenici podržavaju sistematsko testiranje novorođenčadi kad su im majke imale teži oblik bolesti, ali istovremeno pozivaju na izbjegavanje posebnih mjera kad je u pitanju samo pozitivan rezultat na testiranju na koronavirus.

Posebno neprikladno je "odvajanje majke i djeteta odmah po rođenju", smatraju stručnjaci.

Studija je pokazala i da ne postoji rizik od prijenosa virusa dojenjem, što je autore navelo da preporuče izbjegavanje sistematske uporabe umjetne hrane za novorođenčad.

"Ukupno gledano, zaključci ove studije su ohrabrujući", izjavila je znanstvenica Cathrine McLean Pirkle, koja nije bila uključena u istraživanje, ali je njezino mišljenje objavljeno u uvodniku objavljenom u "British Journal od Medicine".

No, naglasila je da podaci korišteni u studiji, iako su brojni, nisu jednake kvalitete. Posebno je istaknula da se ne može zaključiti koliko su za dijete opasni ti rijetki slučajevi Covida-19 koji se javljaju kod novoročenčadi.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'
DRAMA OBITELJI IZ ZAGREBA

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'

Marcella i Nevenko imaju troje djece. Dvoje ide u vrtić, ali treće ne može jer su mijenjali pravilnik. Marcella zbog toga ne može raditi
Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...