Britanci se cijepe idući tjedan! Odobrili Pfizerovo cjepivo, mi smo naručili milijun doza | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 519

Britanci se cijepe idući tjedan! Odobrili Pfizerovo cjepivo, mi smo naručili milijun doza

Britanci se cijepe idući tjedan! Odobrili Pfizerovo cjepivo, mi smo naručili milijun doza

Britancima će u prvom valu stići 800.000 doza cjepiva. Premijer Boris Johnson rekao je kako će zaštita cjepiva omogućiti da se životi vrate u normalu i da se gospodarstvo opet pokrene

VIDEO

Britanska vlada prva je odobrila cjepivo protiv korona virusa i s cijepljenjem počinje uskoro, prenosi Sky news. Cjepivo će biti dostupno u Velikoj Britaniji od sljedećeg tjedna, a u prvoj narudžbi stići će 800.000 doza. 

POGLEDAJTE VIDEO: Britanci se cijepe idući tjedan

Pokretanje videa...

Cjepivo 01:21

Glasnogovornik ministarstva zdravstva i socijalne skrbi rekao je kako Nacionalna zdravstvena organizacija ima iskustva u provedbi velikih programa cijepljenja te da će početi s opsežnim pripremama pružanja skrbi i podrške svima koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje. 

- Vlada je danas prihvatila preporuku neovisne Agencije MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) da odobri za uporabu cjepivo Pfizer-BioNTech’s COVID-19 - objavila je vlada, a Simon Stevens, šef nacionalne zdravstvene službe izjavio je kako će ovo biti jedno od najvećih cijepljenja u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. 

Odobrenje cjepiva pozdravio je i Boris Johnson.

- Zaštita koju pruža cjepivo je ta koja će nam u konačnici omogućiti da vratimo svoje živote i omogućimo gospodarstvu da se opet pokrene - napisao je na Twitteru.

Nećeš cjepivo? Ok, onda ostaješ kod kuće na 30 posto plaće...
Nećeš cjepivo? Ok, onda ostaješ kod kuće na 30 posto plaće...

U priopćenju britanskog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi navodi se da ova odluka o odobravanju cjepiva plod rigoroznih kliničkih ispitivanja i temeljite analize podataka raznih stručnjaka tijekom proteklih mjeseci. 

Britanski odbor za cjepivo odlučit će koje će prioritetne skupine prve biti cijepljenje, primjerice osjetljive skupine kao što su korisnici domova za starije i nemoćne, medicinsko osoblje, stariji ljudi odnosno svi koji su klinički krajnje ranjivi. Distribucija cjepiva u Velikoj Britaniji počinje sljedećeg tjedna.

Pfizer je pozdravio britansko odobrenje. 

- To odobrenje je cilj kojemu smo težili radeći otkako smo prvi put izjavili da će znanost pobijediti, čestitamo MHRA na sposobnosti da pomno ocijeni te na vrijeme odluči zaštititi stanovništvo UK-a - rekao je direktor Albert Bourla.

Mi smo kupili milijun doza tog cjepiva

Hrvatska je rezervirala 2,7 milijuna doza oksfordskog cjepiva odnosno AstraZenece, to je dovoljno za 1,350 milijuna ljudi. Rezervirali smo i 900.000 doza Johnson&Johnsona i milijun doza Pfizera i BioNTecha.

Capak: Napravili smo detaljan plan cijepljenja protiv korone
Capak: Napravili smo detaljan plan cijepljenja protiv korone

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja je odobrila cjepivo protiv korona virusa, a njihova je vlada naručila preko 40 milijuna doza Pfizerovog cjepiva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 519

VIDEO

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama