Obavijesti

News

Komentari 491

Više od polovice Amerikanaca podržava slanje vojske u Europu

Više od polovice Amerikanaca podržava slanje vojske u Europu
15

Danas je 35. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pregovorima Rusije i Ukrajine ne nazire se još kraj, ali pozitivan pomak je postignut. Rusi su spremni smanjiti vojne aktivnosti kod Kijeva i na sjeveru

Ključni događaji

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.26

Moskva za četvrtak najavila prekid vatre kako bi se iz Mariupolja evakuirali civili

Rusko ministarstvo obrane najavilo je u srijedu navečer lokalni prekid vatre od 9 sati po srednjoeuropskom vremenu u četvrtak u Mariupolju kako bi se iz grada evakuirali civili.

>>VIŠE PROČITAJTE OVDJE<<

23.00

Ukrajina optužila ruske snage za uporabu fosfornih granata

Ukrajinske vlasti su optužile ruske snage da su u srijedu fosfornim granatama gađale gradić Marjinku, na istoku Ukrajine

"Rusi su opet upotrijebili fosforne granate, danas na Marjinku", objavio je na Telegramu načelnik vojne uprave u Doneckoj regiji Pavel Kiriljenko.

Marjinka je grad koji je prije ruske invazije imao oko deset tisuća stanovnika.

"Desetak požara (prouzročenih tim granatama) lokalizirala je i ugasila Državna služba za hitne situacije", dodao je.

Oružje s fosforom je zapaljivo i njegovo je korištenje protiv civila zabranjeno, ali ne i protiv vojnih ciljeva, na temelju Konvencije potpisane 1980. u Ženevi.

Rusija je 25. ožujka demantirala da je prekršila međunarodno pravo pošto ju je Ukrajina više puta optužila za uporabu takvog streljiva tijekom svoje ofenzive.

22.47

Britanci skupili 13,4 milijuna funti za Ukrajinu

Na humanitarnom koncertu u Biminghamu nastupila su brojna poznata imena britanske glazbene scene poput Eda Sheerana, Camile Cabello i Nilea Rodgersa, a pjevala je i Jamala, ukrajinska pobjednica Eurosonga s pjesmom 1944 koja govori o tome kako je njena prabaka, uz tisuće drugih Tatara, morala napustiti Krim tijekom Staljinove ofenzive u Drugom svjetskom ratu. Prikupljeno je 13,4 milijuna funti pomoći za Ukrajinu.

22.17

Pentagon: Ruska vojska počinje se povlačiti iz černobilske nuklearne elektrane

AFP citira višeg američkog dužnosnika iz Pentagona koji tvrdi da ruska vojska odlazi iz černobilske nuklearke prema Bjelorusiji.

Te tvrdnje treba uzeti s rezervom jer je ranije u srijedu ukrajinska zamjenica premijera Irina Vereščuk rekla da su Rusi postavili skladište oružja u blizini elektrane i pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da demilitarizira zonu isključenja oko elektrane.

I CNN je u srijedu pisao kako Rusija nastavlja gomilati snage na području černobilske elektrane i da se ruska vojska ne povlači, nego samo premješta.

21.39

Pentagon: Rusi se ne povlače, nego regrupiraju

Glasnogovornik Pentagona John Kirby kaže kako se ruska vojska na sjeveru Ukrajine premješta, a ne povlači kako bi se mogla uključiti u borbe u drugim dijelovima zemlje.

- Manje od 20 posto ruskih snaga blizu Kijeva krenulo se premještati na sjever, vjerojatno prema Bjelorusiji. Ako Rusi ozbiljno žele deeskalaciju, trebali bi te ljude poslati kući - kazao je. 

Komentari 491