News

Komentari 5

Britanski i njemački borbeni avioni presreli ruski zrakoplov u estonskom zračnom prostoru

Britanski i njemački borbeni avioni presreli ruski zrakoplov u estonskom zračnom prostoru

Dva Typhoona poletjela su u utorak kako bi presrela zrakoplov za punjenje gorivom Il-78 Midas koji je letio između St. Petersburga i Kalinjingrada. Samo presretanje je bilo rutinsko

Britanski Royal Air Force i njemački borbeni zrakoplovi presreli su ruski zrakoplov u blizini estonskog zračnog prostora u prvoj zajedničkoj operaciji takve vrste. Dva Typhoona poletjela su u utorak kako bi presrela zrakoplov za punjenje gorivom Il-78 Midas koji jletio između St. Petersburga i Kalinjingrada, javlja BBC.

Samo presretanje je bilo rutinsko, ali je prvi put da su takvu operaciju dvije zemlje zajedno izvele. Britanske i njemačke zračne snage trenutno provode planiranu zajedničku NATO-ovu zračnu kontrolu u regiji.

Incident se događa usred pojačanih napetosti između NATO-a i Rusije zbog ruske invazije na Ukrajinu, iako nema dokaza o bilo kakvoj povezanosti s prijavljenim bliskim kontaktom između ruskog borbenog zrakoplova i američke bespilotne letjelice iznad Crnog mora.

Nakon što su ispratili Mide, dva mlažnjaka su preusmjerena da presretnu zrakoplov An-148 koji je također prolazio blizu estonskog zračnog prostora.

Najčitaniji članci