Obavijesti

News

Komentari 0

Britanski obavještajci: 'Rusi ne napreduju više prema Kijevu'

Britanski obavještajci: 'Rusi ne napreduju više prema Kijevu'

Ukrajina i zapadne zemlje navode da ruske snage prošloga tjedna nisu ostvarile veći napredak, već su se koncentrirale na topničke i raketne napade, često na urbana središta

Napredovanje ruskih snaga prema Kijevu sa sjeverozapadne strane je zastalo, objavila je britanska obavještajna služba u ponedjeljak.

Ruske granate pogodile su kuće i trgovačku četvrt u kijevskom naselju Podil kasno u nedjelju, pri čemu je poginulo najmanje osam osoba, prema podacima ukrajinskih vlasti.

- Nema govora o nikakvoj predaji, polaganju oružja. Već smo o tome obavijestili rusku stranu - rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk u odgovoru na ruski ultimatum o predaji Mariupolja.

Ukrajina i zapadne zemlje navode da ruske snage prošloga tjedna nisu ostvarile veći napredak, već su se koncentrirale na topničke i raketne napade, često na urbana središta.

Velika većina ruskih snaga i dalje je udaljena više od 25 kilometara od središta Kijeva, procjenjuje britanska vojna obavještajna služba.

- Nastavljaju se žestoke borbe sjeverno od Kijeva. Snage koje napreduju iz smjera Hostomela prema sjeverozapadu odbacio je snažni ukrajinski otpor- objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Najteže je stanje u Mariupolju, čiji stanovnici imaju malo hrane, vode i struje te su pod stalnom paljbom ruskog topništva.

Humanitarna kriza u Mariupolju povećava pritisak na europske lidere da uvedu jače sankcije Moskvi, piše Reuters.

Rusija je ponudila otvoriti humanitarne koridore iz grada od 10 sati u ponedjeljak ako vojska preda grad.

Rusija i Ukrajina više su puta prethodno postigli dogovor o humanitarnim koridorima, a međusobno se optužuju za kršenje dogovora.

Vereščuk je kazala kako je više od 7 tisuća ljudi evakuirano iz ratnih zona u nedjelju, od čega više od pola iz Mariupolja.

Istaknula je i da vlada planira poslati gotovo 50 autobusa u ponedjeljak za daljnje evakuacije.

Lideri zemalja članica Europske unije sastat će se ovoga tjedna kako bi razmotrili oštrije sankcije Rusiji, uključujući embargo na uvoz nafte.

Joe Biden će sudjelovati u Bruxellesu na NATO samitu, sastanku lidera članica EU-a te na sastanku skupine G7.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<