Obavijesti

News

Komentari 1

Britanski vojnici ubili nedužne Sjeverne Irce u izgredu 1971.

Britanski vojnici ubili nedužne Sjeverne Irce u izgredu 1971.

Ovi zaključci su "veliko olakšanje (...) za obitelji koje su desetljećima tvrdile da su njihovi najmiliji bili nedužni, a njihovo ubojstvo neopravdano", reagiralo je u priopćenju sjevernoirsko ministarstvo vanjskih poslova

VIDEO

Sjevernoirsko pravosuđe u utorak je osudilo prekomjernu uporabu sile britanske vojske u pucnjavama u kojima je ubijeno desetero "potpuno nedužnih" ljudi u Belfastu u krvavo vrijeme "Nevolja" ("Troubles").

U vrijeme napetosti u toj britanskoj pokrajini pojačane zbog brexita i teških rasprava o tome kako prosuditi nejasnu prošlost, istražiteljica Siobhan Keegan održala je niz saslušanja ne bi li utvrdila okolnosti - ne osuđujući eventualne krivce - za "pokolj u Ballymurphyju", na zapadu Belfasta, u kolovozu 1971.

"Svi ubijeni (...)  bili su potpuno nedužni", rekla je u zaključku koji su obitelji žrtava dočekale pljeskom.

Priznajući da je to vrijeme bilo kaotično, rekla je da su vojnici upotrijebili "nerazmjernu" silu i da su odgovorni za smrt devet žrtava. Istražiteljica je istaknula da ne može sa sigurnošću reći tko je ubio desetu žrtvu, Johna McKerra.

Ovi zaključci su "veliko olakšanje (...) za obitelji koje su desetljećima tvrdile da su njihovi najmiliji bili nedužni, a njihovo ubojstvo neopravdano", reagiralo je u priopćenju sjevernoirsko ministarstvo vanjskih poslova.

VIDEO Krvavi tjedan u Sjevernoj Irskoj: Zašto Belfast opet gori?
VIDEO Krvavi tjedan u Sjevernoj Irskoj: Zašto Belfast opet gori?

Istragom je bilo obuhvaćeno pet izgreda koji su se dogodili u razmaku od tri dana, od 9. do 11. kolovoza u Ballymurphyju, nakon uvođenja mjere koja je omogućila da se osumnjičene za članstvo u paravojnim organizacijama uhićuje i pritvara bez suđenja.

Među deset žrtava ubijenih u Ballymurphyju su katolički svećenik Hugh Mullan koji je ubijen dok je pomagao ranjenoj osobi i majka osmero djece Joan Connolly.

Pedeset godina poslije, posljedice koje je njihova smrt ostavila na obitelji i dalje su veoma "snažne", istaknula je Keegan.

Ova sudska odluka mi je "skinula teško breme s leđa", rekao je Parick Doherty, kojemu je tada ubijen otac. "Oduvijek smo znali da je nedužan i da su svi bili nedužni i čekali smo 50 godina" do ove odluke, dodao je. 

Uloga vojske - odgovorne za tristotinjak mrtvih u operacijama koje su se službeno završile 2007., po Suttonovu indeksu koji je ustanovilo Sjevernoirsko sveučilište - i danas je iznimno osjetljivo pitanje u Velikoj Britaniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa