Obavijesti

News

Komentari 13

VIDEO Krvavi tjedan u Sjevernoj Irskoj: Zašto Belfast opet gori?

VIDEO Krvavi tjedan u Sjevernoj Irskoj: Zašto Belfast opet gori?

Irska granica uvijek je bila otvorenog tipa i to je bio jedan od uvjeta mirovnog sporazuma kako bi se građani Sjeverne Irske osjećali dobrodošlo i u Irskoj i u Ujedinjenom Kraljevstvu

VIDEO

Cigle, petarde i dimne bombe - sve su to mladi u gradu Belfastu u Sjevernoj Irskoj prošlog tjedna bacali na policiju koja je uzvraćala gumenim mecima i vodenim topovima. Palili su se i automobili i autobusi.

Ulice su sinoć bile mirnije, nakon što su lokalne vlasti molile za smirivanje nereda zbog smrti princa Philipa, muža britanske kraljice Elizabete. Unatoč tome, mladi prosvjednici u Belfastu i dalje su bacali predmete na policiju i zapalili jedan automobil.

Kaos na ulicama Belfasta podsjetio je na kraj devedesetih u vrijeme 'Nevolja'. Dugogodišnji katoličko-protestantski sukobi završeni su 1998. kada je na Veliki Petak potpisan mirovni sporazum, ali napetosti u Sjevernoj Irskoj nikada nisu u potpunosti zamrle, piše ABC.

Borbe moći za Sjevernu Irsku

Sjeverna Irska geografski pripada Irskoj. Politički, ona je dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Irska se oslobodila nadmoći svog susjeda prije stotinjak godina kada je prekinut stoljetni niz britanske kolonizacije i nestabilnih međusobnih odnosa. Od ukupno 32 irska okruga, njih 26 okupilo se u nezavisnu, većinski katoličku zemlju. Preostalih 6 okruga na sjeveru koji su bili većinski protestantski ostali su britanski.

Protests in Belfast

Preostala katolička manjina u Sjevernoj Irskoj bila je izložena stalnoj diskriminaciji. Šezdesetih godina prošlog stoljeća katolička manjina zahtijevala je promjene, ali ih je dočekao grub otpor vlasti i policije. Na obje strane sukoba oformile su se manje oružane skupine koje su eskalirale međusobnu netrpeljivost pucnjavama i bombaškim napadima.

Belfast: Pobunjenici napali policiju, policajka u bolnici
Belfast: Pobunjenici napali policiju, policajka u bolnici

Britanska vojska poslana je u Sjevernu Irsku 1969. kako bi održavala mir na tom prostoru. Umjesto toga, situacija se dodatno pogoršala jer su irski republikanski militanti, koji su se željeli pripojiti jugu, zaratili s paravojskom, koja je željela da Sjeverna Irska ostane britanska, i britanskom vojskom.

Tijekom tri desetljeća sukoba život je izgubilo više od 3 i pol tisuće ljudi. Većinom su to bile civilne žrtve. Većina žrtava bila je iz Sjeverne Irske, iako je Irska republikanska armija (IRA) postavljala bombe u Londonu i drugim britanskim gradovima.

Kraj sukoba

Devedesetih godina prošlog stoljeća došlo je do postepenog primirja. Kumovali su tome tajni pregovori Irske, Velike Britanije i SAD-a. Belfastski sporazum, poznatiji i kao sporazum na Veliki Petak, razoružao je paravojske i ustanovio je katoličko-protestantsku vlast podijeljene moći u Sjevernoj Irskoj. Tim primirjem se zapravo odgodilo rješavanje pitanja statusa Sjeverne Irske. Ona ostaje pod Velikom Britanijom sve dok to bude želja većine, iako nikad nije isključena mogućnost referenduma o ujedinjenju.

Northern Ireland unrest

Mir se uglavnom održao do danas unatoč tome što su manje frakcije IRA-e povremeno poticale napade na policiju i izazivale ulične sukobe.

Podijeljeni parlament Sjeverne Irske imao je i boljih i lošijih dana. Britanski unionisti i irski nacionalisti i dalje su puni nepovjerenja jedni prema drugima.

Belfast u plamenu: Na policiju bacali molotovljeve koktele i kamenje, palili vozila po cesti
Belfast u plamenu: Na policiju bacali molotovljeve koktele i kamenje, palili vozila po cesti

Komplikacija zvana Brexit

Sjeverna Irska dobila je nadimak problematičnog djeteta Velike Britanije u njenom procesu rastave od Europske Unije. Ona je jedini britanski teritorij koji dijeli granicu s EU, odnosno s Irskom. Ta činjenica postala je najveći problem Brexita nakon njegovog izglasavanja 2016. 

Irska granica uvijek je bila otvorenog tipa i roba i ljudi slobodno su prometovali u oba smjera i to je bio jedan od uvjeta mirovnog sporazuma kako bi se građani Sjeverne Irske osjećali dobrodošlo i u Irskoj i u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

'Ako se Britanci ne dogovore, Brexit će ići bez sporazuma'
'Ako se Britanci ne dogovore, Brexit će ići bez sporazuma'

Problem je nastao u inzistiranju britanskih konzervativaca koji su silno htjeli 'tvrdi Brexit'. To bi značilo da se uspostavlja tvrda granica Unije sa zemljama koje nisu unutar saveza. Britanija i EU bile su složne oko toga da granica ne može biti u Irskoj zbog narušavanja mira i granica bi se tako alternativno pomakla u Irsko more, između UK-a i Sjeverne Irske.

Na taj prijedlog uzbunili su se britanski unionisti koji smatraju da bi to odvojilo Sjevernu Irsku od Britanije i na taj način otvorilo put mogućem irskom ujedinjenju.

Tenzije opet rastu

Nasilje koje je izbilo na ulicama prošlog tjedna uglavnom je bilo lokalizirano na protestantske dijelove Belfasta i Londonderryja. Međutim, neredi su se proširili i na katoličke četvrti. 

Northern Ireland unrest

Velika Britanija napustila je Uniju 31. prosinca 2020. Nakon toga su počeli problemi na granici koje je dodatno pogoršala pandemija koronavirusa. Zbog problema s opskrbom pojedini supermarketi u Sjevernoj Irskoj ostajali su praznih polica što je izazvalo nezadovoljstvo. Radnici na granici privremeno su bili povučeni s posla zbog prijetećih grafita koji su se počeli pojavljivati.

Veliki bijes usmjeren je na britanskog premijera Borisa Johnsona kojeg se optužuje da je trivijalizirao probleme koji će se pojavljivati na granici nakon Brexita. Pojedini britanski lojalisti osjećaju kako je identitet Sjeverne Irske ugrožen novonastalom situacijom.

'Ako je Irska zadovoljna, trebali bi biti i ostali čelnici EU-a'
'Ako je Irska zadovoljna, trebali bi biti i ostali čelnici EU-a'

Unionisti su, također, bijesni na činjenicu da je policija odbila postupati protiv političara povezanih s IRA-om koji su, epidemiološkim mjerama unatoč, prisustvovali pogrebu bivšeg IRA-inog zapovjednika.

U međuvremenu, naoružane skupine operiraju po radničkim četvrtima kao oružane i narko bande. Stare paravojske negiraju uključenost u nedavne nerede.

Akteri uključeni u nerede u Belfastu i Londonderryju su većinom mladi i tinejdžeri, a zabilježeno je sudjelovanje i djece u dobi od tek 12 godina. Generacije su to koje su odrasle nakon 'Nevolja', ali žive u siromašnim četvrtima u kojima je stopa nezaposlenosti velika, a stare podijele nikad nisu zamrle.

Sve je dodatno pogoršala i pandemija koronavirusa koja je donijela dodatne ekonomske neprilike.

Unatoč pozivima na mirenje nereda od vlasti iz Belfasta, Londona, Dublina i Washingtona, problemi Sjeverne Irske nemaju jednostavno rješenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa