Obavijesti

News

Komentari 190

Brkić: 'Daj Bože da više nikad sami ne rušimo svoju Vladu...'

Brkić: 'Daj Bože da više nikad sami ne rušimo svoju  Vladu...'
1

Nakon sastanka vladajuće koalicije na kojem je Plenković prezentirao izjavu koja će ići uz Istanbulsku konvenciju, Brkić je novinarima poručio da ne brinu i da je saborska većina stabilna

VIDEO

Zbog Istanbulske konvencije premijer Andrej Plenković u Vladi je okupio koalicijske partnere. Na sastanku im je prezentirao interpretativnu izjavu koja će u Sabor biti upućena uz Istanbulsku konvenciju.

Nakon sastanaka Milijan Brkić, koji je protivnik ratifikacije Konvencije poručio je novinarima da ne brinu i da je saborska većina stabilna. Na pitanje je li ga izjava koja ide uz Konvenciju umirila uzvratio je kako je "inače miran i ne mora ga nitko umirivati".

Većina podržala ratifikaciju: Za 19 HDZ-ovaca, šest ipak protiv
Većina podržala ratifikaciju: Za 19 HDZ-ovaca, šest ipak protiv

Na pitanje kako će se cijela situacija oko Istanbulske konvencije reflektirati na HDZ uzvratio je da u stranci o toj temi postoje različita mišljenja i stavovi, ali da to sigurni neće destabilizirati HDZ, koji je tvrdi, jedinstven.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Samo neodgovorni ljudi, pogotovo unutar političke obitelji kojoj pripadam, mogu razmišljati tako da je ovo glasovanje usmjereno protiv Vlade, odnosno protiv Andreja Plenkovića. Mi smo već napravili jednu glupost prije godinu i pol dana i daj Bože da je to zadnji put kad smo sami rušili svoju Vladu - poručio je Brkić nakon sastanka u Banskim dvorima.

Vrdoljak: Izjava se uklapa u sadržaj i bit same Konvencije

Ivan Vrdoljak (HNS) zadovoljan je što ide ratifikacija Konvencije, a izjava se, kaže, uklapa u sadržaj i bit same Konvencije. U izjavi se, kaže, navodi što je bit Konvencije, a to je zaštita od obiteljskog nasilja i žena od nasilja.

Darko Milinović: 'Vrh stranke radi neviđenu represiju na nas!'
Darko Milinović: 'Vrh stranke radi neviđenu represiju na nas!'

- Drugo je da ona ne stavlja nikakvu obvezu za uvođenja bilo kakve rodne ideologije, što činjenično ni ne donosi. Treće što me posebno veseli, je naglašavanje ustavnih odredbi RH, posebno onih koji se odnose na ljudska i manjinska prava i slobodu kao vrednotu koju nikada ne možemo izostaviti iz modernog društva - rekao je Vrdoljak.

Na pitanje zašto se usvaja izjava kada je ona, za razliku od konvencije, neobvezujuća niti je njome Plenković uspio umiriti desno krilo stanke koje se protivi konvenciji, odgovorio je:

- Čemu šteti takva izjava? Čemu šteti bilo koja druga izjava, koja bi pridonijela širem društvenom konsenzusu. Ja mislim da je to dobro ljudi. Hrvatsko društvo je kompleksno društvo. I ako netko misli da će inzistiranjem na svom stavu napraviti Hrvatsku primjerenu sebi, neće. Živimo u vremenu gdje je politika izvedba mogućeg i kompromis je velika stvar. Ako je ova izjava pridonosi širem društvenom konsenzusu po nekom pitanje, ja bih češće primjenjivao slične izjave, da je ljudima jasnije o čemu se radi, a ne da se populisti i anarhisti ničim racionalnim mogu pojaviti na političkoj sceni - rekao je Vrdoljak.

Pupovac: Došlo se do kompromisa

Milorad Pupovac (SDSS) kazao je da će njegov klub podržati ratifikaciju konvencije u Saboru.

- Bez obzira na razlike koje postoje među nama u pogledima na pojedina pitanja i formulacije u izjavu koja će biti usvojena uz zakon, mi ćemo zajedno odraditi taj posao - kazao je.

'Volio bih da oporba bude tako bahata i ne glasa o Konvenciji'
'Volio bih da oporba bude tako bahata i ne glasa o Konvenciji'

Na pitanje je li mu izjava sporna, ponovio je kako imaju različite poglede i viđenja, ali da se došlo do kompromisnog rješenja. Postavilo se i pitanje jesu li s premijerom razgovarali o oporbenoj inicijativi za opoziv Martine Dalić, na što je uzvratio da to nije bila tema sastanka. Naveo je da razmišljaju o tome što se događa s Agrokorom i kako Vlada prati cijeli proces, a kad u Sabor na red dođe rasprava o ovoj temi navodi da "sigurno neće imati drugo mišljene nego svoje". Na opasku da su za razgovore o ovoj temi imali posljednjih mjesec dana, Pupovac je uzvratio:

- Ne mislite valjda da mi mjesec dana stojimo i sjedimo skrštenih ruku i nogu i gledamo sebi u pupak - poručio je Pupovac.

Kosor: U izjavi će pisati da u Konvenciji nema rodne ideologije

Darinko Kosor (HSLS) poručio je da je zadovoljan interpretativnom izjavom koja je u skladu s Ustavom.

- Računam da svi građani Hrvatske, posebno saborski zastupnici, ako priznaju Ustav će prihvatiti izjavu. Njome je vrlo jasno stavljen naglasak na nasilje nad ženama i obitelji. Treba jasno podsjetiti da svatko treće ubojstvo žene je u obitelji. To je ono što je naglasak, Sve ostalo je pitanje politike, a tog političkog dijela se jasno ograđujemo u izjavi - kazao je Kosor.

'Glasat ću za Konvenciju, pa kome bilo pravo, kome krivo'
'Glasat ću za Konvenciju, pa kome bilo pravo, kome krivo'

Kazao je i kako će u izjavi pisati da u Konvenciji nema rodne ideologije. Najavio je da će Konvencija u sutra vjerojatno biti na Vladi, a potom u redovnom postupku biti upućena u Sabor.

- Znači odmah nakon Uskrsa ćemo raspravljati o Istanbulskoj konvenciji. Kad će biti glasanje ne znam - poručio je. Za Branimira Glavaša (HDSSB) ništa nije sporno u interpretativnoj izjavi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag