Obavijesti

News

Komentari 22

Brkić o Agrokoru: "Čini mi se da ovdje vlada pošast sinkope"

Brkić o Agrokoru: "Čini mi se da ovdje vlada pošast sinkope"
1

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost većinom glasova zatražio je od  sigurnosnih službi da ih izvijesti o stanju u Agrokoru, kao i veže li se uz tu kompaniju bilo kakva ugroza za nacionalnu sigurnost

VIDEO

Protiv takvog zaključka bio je predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) koji je sjednicu sazvao s idejom da se spomenuto izvješće  zatraži od premijera Andreja Plenkovića odnosno Vlade.  Vladajući su pak ustvrdili da su upravo sigurnosne službe jedina adresa kojoj se treba obratiti oko priče o eventualnoj nacionalnoj ugrozi.

Samom glasovanju prethodila je burna rasprava.

Oporbeni i vladajući članovi odbora više su se bavili time kako je sjednica pripremljena i je li je uopće trebalo sazivati, nego temom "Agrokor – eventualno ugrožavanje gospodarskih interesa Republike Hrvatske".

Ostojić je objasnio da je sjednicu sazvao temeljem prijedloga Vlahe Orepića (Most), a potaknut objavom ugovora o roll-up kreditu s lešinarskim fondovima. na sazivanje sjednice kaže potaknula ga je i izjava premijera o "hibridnom odnosno specijalnom ratu protiv Hrvatske" te premijerova tvrdnja kako "predsjednica očito ne razumije detalje ugovora o roll-up kreditu". 

- S obzirom da premijer i predsjednica vode brigu o nacionalnoj sigurnosti, mislim da je ovo trenutak u kojem odbor treba intervenirati – rekao je Ostojić. 

Napomenuo je da bi volio znati tko vodi hibridni rat protiv Hrvatske, tko sve u njemu sudjeluje, kako se taj rat uopće provodi ali i što treba učiniti da se taj rat spriječi ili zaustavi.

Ante Sanader (HDZ) optužio je Ostojića da iznosi kvalificirane podatke koje su dobili na nekoj od ranijih, za javnost zatvorenih sjednica. Tražio je da se sjednica zatvori za javnost, ali Ostojić je to odbio.

Petar Škorić (HDZ) nezadovoljan je načinom sazivanja sjednice, a pitao je i predsjednika odbora gdje su pripremni materijali ili izvjestitelj koji bi uputio članove u tematiku.

Poručio je i kako su najbolju informaciju o stanju u Agrokoru u četvrtak dali vjerovnici. 

- Jeste li vi znali što se događalo u Agrokoru za vrijeme vaše vlade, jeste znali za regresne mjenice? Zašto niste imali informacije o ogromnoj eksploziji zaduženja za vrijeme vaše vlade, trebali ste tada reagirati – nizao je Škorić. 

Spočitnuo  je SDP-u da su sjednicu sazvali samo kako bi se politiziralo. Vlaho Orepić (Most) odbacio je teze da je sjednicu sazvao zbog politikantstva te je poručio da situacija zahtjeva ozbiljne razgovore.

- Naša je dužnost štititi građane. Zato je krucijalno pitanje omogućava li pravna pozicija kreditorima samostalne ovlasti da provode nagodbe vjerovnika i restrukturiranje kompanije? Ako omogućava, treba hitno poduzeti mjere da se to promijeni i pronaći odgovornog za tu situaciju – uzvratio je Orepić.

Davor Bernardić (SDP) uvjeren je da je ugrožena nacionalna sigurnost.

Naveo je da dugovi, restrukturiranje, izvlačenje novca iz Agrokora ugrožava cijeli sustav Hrvatske razlog da odbor intervenira. Ustvrdio je da se novci izvlače u udruženom ortačkom pothvatu, a jasno je kaže da je Knighthead fond trgovao povlaštenim informacijama koje je očito dobio od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka koji je prema vlastitom priznanju sastao s njihovim predstavnicima prije pisanja lex Agrokora.

- Pitanje je tko je dao pravno mišljenje Ramljaku kad je dogovarao sporni ugovor s lešinarskim fondom? Jasno je da je ovdje na djelu trgovanje povlaštenim informacijama te udruženi ortački pothvat gdje se izvlače novci iz Hrvatske – ustvrdio je Bernardić

Reagirao je i Milijan Brkić (HDZ). 

- Ako je ugrožena nacionalna sigurnost, treba prikupiti sve podatke kako bismo kvalitetno raspravili o tome. Čini mi se da ovdje vlada pošast sinkope odnosno faza izgubljene svijesti pa neki zaboravljaju da su i sami bili na pozicijama. Sve vlade kroz povijest su posredno ili neposredno bile involvirane u rad Agrokora, a ova je prva rekla dosta je, nećemo više biti bankomat nikome – izjavio je Brkić. 

Upitao je koga Odbor ovom raspravom pokušava štititi - radnike, vjerovnike ili nekoga trećeg.

Branimir Bunjac (Živi zid) smatra da se u aferi Agrokor radi o zločinačkom udruživanju, koje ne traje od potpisivanja ugovora nego posljednjih 25 godina. Zanima što su sve ove godine radile Porezna uprava, HBOR i druge institucije te banke koji su odobravali kredite, kako su članovi bivših vlada nakon mandata dobivali poslove u Agrokoru, tko je financirao kampanje stranaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su